Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Στα Τρίκαλα, στα δυο στενά

Οπτικές ίνες [από την ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων]

Ποια είναι η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας; Η Λάρισα. Σωστά. Ποιοι διαφωνούν; Οι Βολιώτες. Σωστά και πάλι. Είναι γνωστή η αντιζηλία των δύο πόλεων. Ποια πόλη όμως θα φιλοξενήσει το 9ο συνέδριο του Διεθνούς Δικτύου Ψηφιακών Κοινοτήτων, γνωστού και ως i-nec; Το Άμστερνταμ, η Μάλτα, η Στοκχόλμη, το Ρέικιαβικ, το Μάντσεστερ ή το Σάο Πάολο; Καμία από αυτές. Αυτό τον Οκτώβρη, η διοργανώτρια πόλη θα είναι… τα ΤΡΙΚΑΛΑ!

Μάλιστα, κυρίες και κύριοι. Εδώ και τέσσερα χρόνια, ο δήμαρχος Μιχάλης Ταμήλος και οι συνεργάτες του εργάστηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας (που με άλλα ασχολούνταν!), για να δημιουργήσουν τον πρώτο hi tech δήμο της χώρας! Η πρώτη φορά που διάβασα γι’ αυτή την προσπάθεια ήταν πριν από δύο χρόνια. Την περασμένη Κυριακή, 6 Απριλίου, η Λίλα Γιάνναρου, με εκτενές άρθρο της στην εφημερίδα Καθημερινή, μας πληροφόρησε ότι το πείραμα πέτυχε, και η αποκτηθείσα τεχνογνωσία θα αποτελέσει εξαγώγιμο προϊόν!
Με απλά λόγια, ο δήμος εγκατέστησε δίκτυο οπτικών ινών και έδωσε δωρεάν ίντερνετ σε όλους τους κατοίκους. Το δίκτυο αυτό συνδέει όλες τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες (νοσοκομεία, σχολεία, αστυνομία και πυροσβεστική), ενώ οι δημότες, μέσω του διαδικτυακού προγράμματος Δημοσθένης, μπορούν να καταθέσουν τα παράπονα αλλά και τις προτάσεις τους. Ειδική υπηρεσία διαβιβάζει τα αιτήματα στους αρμοδίους προς επίλυση. Δεκάδες κάτοικοι έχουν εφοδιαστεί με συσκευές βιολογικής τηλεμετρίας που στέλνουν όλο το 24ωρο σήμα στο κέντρο τηλε-πρόνοιας του δήμου, σε συνεργασία με το νοσοκομείο. Επίσης λειτουργεί πρόγραμμα ελεγχόμενης στάθμευσης, σχεδιασμένο από το ΕΜΠ, καθώς και πρόγραμμα «ευφυών μαζικών μεταφορών»!

Και το καλυτερότερο: οι δημότες παρακολουθούν μέσω της ιστοσελίδας e-dialogos τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ψηφίζουν τα θέματα προς συζήτηση και έχουν δυνατότητα παρέμβασης. Μέσω της ίδιας ιστοσελίδας απαντούν σε δημοσκοπήσεις, ούτως ώστε ο δήμος να γνωρίζει τις απόψεις τους σε διάφορα θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ζούμε στην Ελλάδα όπου καλό με κακό πάνε μαζί, πρόσφατα ο Δήμος Τρικκαίων καταδικάστηκε σε πρόστιμο επειδή ρύπανε με ακατέργαστα λύματα τον Ληθαίο ποταμό! Δυστυχώς η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού δεν επαρκεί για τις ανάγκες της πόλης των 51.600 κατοίκων. Κύριε Δήμαρχε, παράλληλα με το διαδίκτυο, θα πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά και με το περιβάλλον!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και θερμά συγχαρτήρια για όλες αυτές τις κινήσεις!
Αλλά, βρε Λωτοφάγε μου... με ποιο ακριβώς σκεπτικό βάζεις κίτρινο χρώμα στις λέξεις που θέλεις να τονίσεις, το οποίο πάνω στο άσπρο φόντο του google reader είναι το πλέον αταίριαστο και δε διαβάζεται με τίποτα;

Ο άλλος είπε...

Κάτι τέτοια μ αρέσουν. Ανατρεπτικά, απρόσμενα και ουσιαστικά. Μπράβο στο δήμαρχο

vasikos metoxos είπε...

Γιατί η επαρχία αντιστέκεται και προσκαλεί όσους μπορούν να ξεφύγουν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητέ Ανώνυμε, ευχαριστώ για την επισήμανση, θα δοκιμάσω κάτι άλλο και θα ήθελα να μου πεις αν το προτιμάς.

@ Ναι, ναι. Κι εμένα μου αρέσουν, φίλε Άλλε, και, κυρίως, με παρηγορούν! Για να δούμε τι θα δούμε. Κάτι κινείται, πάντως, και βλέπω ότι αγκαλιάζονται τέτοιες προσπάθειες. Λες να ανοίγουν σιγά σιγά οι ορίζοντές μας;

@ Το κομμάτι της επαρχίας που δεν είναι wannabe Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Βασικέ. Όπου συναντώ τέτοιες προσπάθειες θα τις προβάλλω. Πού ξέρεις; Ίσως φιλοτιμηθούν κι άλλοι...

doctor είπε...

καλά, τι καλά.... Τρίκαλα.

Έχω πληροφορηθεί τις πολύ αξιόλογες προσπάθειες εκεί.

Επίσης, συμπρωτεύουσα η Καρδίτσα διότι έχει το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατόδρομων στην Ελλάδα.

Οπότε η Λάρσα και ο Βόλος παλεύουν για το ....ΟΥΕΦΑ...

doc

[Germanos] είπε...

τι ειπες τωρα ?
Κορυφαία τα Τρίκαλα

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Διαβάζοντας την ανάρτησή σου κοίταξα 2-3 φορές μήπως και την είχες ...κάνει την ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ!!!

Δεν μπορούσα να το πιστέψω...

Μπράβο!
Εδώ στον Πύργο... μελαγχολούμε

Λωτοφάγος είπε...

@ Τι ΟΥΕΦΑ, γιατρέ μου; Εκεί εκεί στη Β΄Εθνική, που έλεγε κι ένα παλιό σύνθημα! Μαζί με όλους τους δήμους που έχουν ξιπασμένους βλαχοδημάρχους και παραιτημένους δημότες!

@ Είδες τα Τρίκαλα, Γερμανέ φίλε; Εμείς οι υπόλοιποι να τα βλέπουμε. Και να μουτζωνόμαστε! Τους ψηφίζουμε, δεν τους ψηφίζουμε;

@ Δεν ξέρω, αγαπητέ απ'αλλού, αλλά πιστεύω ότι το όραμα του Ταμήλου δεν πέρασε χωρίς τις σχετικές κακορίζικες αντιδράσεις! Διότι, ως κοινωνία, και συντηρητικοί του κερατά είμαστε και γκρινιάρηδες και τη νοοτροπία της κολοβής αλεπούς έχουμε! Αφού όμως τα κατάφεραν τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, το Δομένικο Ελασσόνας, το Τυχερό Έβρου, τα Μαστιχοχώρια Χίου, οι Λειψοί, όλοι μπορούμε! Τα υπόλοιπα είναι μεμψιμοιρία!

squarelogic είπε...

Οπως λεει η σοφη παροιμια "το ψαρι μυρίζει απ το κεφάλι".
Αν βρεθει ενας Δημαρχος που περιέργως δεν ενδιαφέρεται για μίζες ή για να διασφαλίσει την επανεκλογή του υποκύπτοντας σ'ολες τις πιέσεις που του ασκούνται,και προτίθεται να προωθήσει τον τόπο του άσχετα αν τελικά θα εκτιμηθεί,θα ενεργοποιηθούν και οι υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες,οι οποίοι αηδιασμένοι απ την βρώμα των κυκλωμάτων της πολιτικης συνηθως ιδιωτεύουν.
Στην ουσία ενας τέτοιος φωτισμένος ηγέτης λειτουργεί σαν καταλύτης και τελικά θα παραχθεί έργο πολλαπλάσιο απ'ότι αρχικά ήλπιζε.
Μακάρι δε καθε Δήμο και Κοινότητα να ψηφίζαμε με βαση την αξία και οχι με κομματικές παρωπίδες και σταυρωμένα ψηφοδέλτια.
Πολύ ελπιδοφόρα τα νέα που μας επεσήμανες Λωτοφάγε,και πρέπει να τυγχάνουν προβολής ώστε όλοι να δουμε οτι υπάρχουν δυνατότητες και για πολύ καλυτερα!

Λωτοφάγος είπε...

@ E, ναι, ε, ναι, φίλε Squarelogic, τουλάχιστον στις δημοτικές εκλογές θα έπρεπε να ψηφίζουμε τους έντιμους, τους ικανούς και τους εργατικούς! Δυστυχώς, όμως, πάσχουμε από ανίατη κομματίτιδα!

Ναπoλέων είπε...

Στην Καρδίτσα πέρασα μιά βδομάδα πρόσφατα.
...Εγκρίνω κι επαυξάνω.

Τώρα μού 'βαλες στο νού να προγραμματίσω κάποιες μέρες και στα Τρίκαλα.
Έχω κι ένα φίλο παλιόν εκεί. Θα μάθω κι άλλα.

Μπράβο σου, pioneer μας, που μάς διαφωτ΄'ιζεις.
α-α-ε
Ν.