Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Ξυπνηηηήσατεεεε;

Φωτ.Φωτοκίνηση [www.forthnet.gr]

Πέρασε ένας χρόνος από το ναυάγιο του Sea Diamond, κι οι Σαντορινιοί ανακάλυψαν ότι, παρόλο που είχαν σπρώξει το κουφάρι κάτω από το χαλί, η ρύπανση αργά και σταθερά ρυπαίνει ανεξίτηλα την ούγια… συγγνώμη, την καλντέρα ήθελα να πω!

Έτσι, χθες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για αθέτηση υποσχέσεων, με επικεφαλής τον Νομάρχη και τον Μητροπολίτη, ο οποίος έκανε και τρισάγιο στη μνήμη του δύτη που έχασε τη ζωή του βιντεοσκοπώντας το ναυάγιο. Δεν χρειαζόταν να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, γιατί –εκτός κι αν δεν διέλαθε της προσοχής μου- έχουν ήδη τηρήσει σιωπή ενός έτους! Γιατί, αδέλφια; Έπρεπε να έρθει εκεί ο Σταύρος Δήμας για να ξυπνήσετε; Γιατί ασπαζόμαστε την άποψη του Μητσοτάκη ότι «σε 10 χρόνια θα έχει ξεχαστεί»; Γιατί πιστεύουμε στον πανδαμάτορα χρόνο ακόμα ΚΑΙ στα περιβαλλοντικά προβλήματα;

Συλλαλητήριο έγινε χτες και στον Βόλο, του οποίου η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει ξεπεράσει πολλές φορές τα ευρωπαϊκά όρια! Οι Βολιώτες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες φαρμάκων εναντίον του άσθματος! Είναι μια καλή αρχή, παιδιά! Ελπίζω να συνεχίσετε, διαδηλώνοντας και για την προστασία του βουνού των Κενταύρων, αφού οι Καρεκλοκένταυροι το κατατάσσουν στην κατηγορία των υπολοίπων: «φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα πέντε λεπτά από την Ομόνοια»!


Κι ενώ εμείς είμαστε στην κοσμάρα μας και περιμένουμε να μάθουμε πότε ο Ζαχόπουλος θα πάει προς νερού του, ο Τρίτος Κόσμος αρχίζει να δονείται επικίνδυνα. Αντιγράφω από τον Γιώργο Δελαστίκ στο σημερινό Έθνος: Μόνο σε μία μέρα, την περασμένη Παρασκευή, η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε κατά 10% (συνολική αύξηση τις τελευταίες 2 εβδομάδες 50%), ενώ η τιμή του σταριού έχει υπερδιπλασιαστεί! Ανάλογες αυξήσεις και στις τιμές του καλαμποκιού και του σπορελαίου. Ήδη σε κάποιες χώρες ο στρατός φυλάει τις αποθήκες ρυζιού, ενώ η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Αίγυπτος απαγόρευσαν την εξαγωγή του.

[Να θυμίσω ότι, λόγω της αχαλίνωτης «ανάπτυξης» και αστυφιλίας, η κινεζική ύπαιθρος εγκαταλείπεται με τους γοργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση αδιαφόρησε για το καμπανάκι (το μπέρδεψε με τους ήχους της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς) και μόλις τώρα συνειδητοποιεί ότι η έλλειψη τροφίμων χτυπάει την πόρτα της χώρας!]

Στην Αίγυπτο, εκατομμύρια άνθρωποι συνωστίζονται και ποδοπατιούνται σε ουρές, για να εξασφαλίσουν το επιδοτούμενο ψωμί, το οποίο κυκλώματα κερδοσκόπων βγάζουν στη μαύρη αγορά! Έξι νεκροί μέχρι στιγμής!
Τέσσερις διαδηλωτές νεκροί το Σάββατο στην Αϊτή σε συλλαλητήριο για την αύξηση στις τιμές των τροφίμων, ενώ για τον ίδιο λόγο διαδηλώνουν Μεξικανοί και Αργεντινοί. Η El Pais και η Financial Time ασχολούνται εκτενώς με το θέμα. Εμείς περί άλλα τυρβάζουμε…

Οι Αφρικανοί δαπανούν το 85% του εισοδήματός τους για τη διατροφή τους. Η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας των κερδοσκοπικών αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου. Το καλαμπόκι πωλείται για παραγωγή βιοκαυσίμων: για να φουλάρει το ρεζερβουάρ ενός και μόνο αυτοκινήτου με βιοκαύσιμο, χρειάζεται ποσότητα καλαμποκιού ίση με αυτήν που θα έτρεφε έναν άνθρωπο για ένα χρόνο!
Η νέα αυτή πηγή ενέργειας μετατρέπεται ήδη σε μπούμερανγκ! Ο αρχικός ενθουσιασμός δίνει τη θέση του στον σκεπτικισμό. Άντε να προχωρήσουμε και στη σωστή δράση! Λευτεριά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

22 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Καλά που υπάρχουν τα blogs και τα "μικρά" στις εφημερίδες και διαβάζουμε τι συμβαίνει.

Καλησπέρα Λωτοφάγε :-)

sergios είπε...

Καλησπέρα! Αυτή η χώρα ζει τη δική της ξεχωριστή πραγματικότητα όπως πάντα! Πρέπει κάποτε να γίνει αντιληπτό ότι τα περιβαλλοντικά θέματα δεν είναι θέματα επικαιρότητας αλλά διάρκειας και παρακαταθήκης στις επόμενες γενιές.

squarelogic είπε...

Καλά που επισημαίνεις αυτά που θάπρεπε να μας απασχολούν.

Η κερδοσκοπία στα καθημερινά τρόφιμα είναι εξαιρετικά ανησυχητική και αφορά όλο τον κόσμο.Δεν ξερω σε ποιο βαθμό αντανακλά πραγματικες ελλείψεις και σε ποιο βαθμό είναι σπέκουλα,αλλά σε συνδυασμό με την φοβερή κερδοσκοπια στο πετρέλαιο και τα μέταλλα συνιστά άμεση απειλή οχι μόνο για τον Τριτο Κοσμο αλλά και για τα μεσαία στρώματα της Δυσης.

Locus Publicus είπε...

Πολύ σωστή αναφορά στις δυναμικές του φαγητού λωτοφάγε. Ας μην ξεχνάμε πως οι περισότερες κοινωνίες χωρίς να έχουν περάσει ένα σωστό και δίκαιο αγροτικό στάδιο, πάνε απευθείας στο βιομηχανικό. Η γή στην Ινδία (ελάχιστη) μοιράζεται ολόένα και σε λιγότερους ανθρώπους. Στη Σομαλία το πρόβλημα ήταν η διανομή φαγητού.

Σίγουρα χρειαζόμαστε νέες μορφές ενέργειας. Η ενέργεια απο καλαμπόκι ακούγεται λίγο ηλίθια. Ολόκληρες οι πολιτικές του κόσμου σήμερα στηρίζονται στο θέμα της ενέργειας.

Εύχομαι ο κόσμος να κατανοήσει τη σπουδαιότητα του ενεργειακού και άλλων περιβαντολογικών προβλημάτων. Ωραίο πόστ.

mtryfo είπε...

την καλησπέρα μου,

όσο κλεινόμαστε στον μικρόκοσμό μας, δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ στα σοβαρά τι ζημιά έγινε στην Καλντέρα και τι μέλλει γενέσθαι με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ποιές απ αυτές είναι ενδεδειγμένες ποιές όχι...
θα μας απασχολεί περισσότερο η 35χρονη, ο Ζαχόπουλος και οι παραφυάδες τους....

Λωτοφάγος είπε...

@ Aυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησα το μπλόγκι μου, Βάσια: να μάθω από εσάς και να σας κοινωνώ ό,τι μαθαίνω! Από μια σπίθα ξεκινά η αλλαγή. Η αλλαγή και στη νοοτροπία και στη δράση! Καλημέρα και σε σένα.

@ Αν δεν μάθουμε να σκεφτόμαστε και κυρίως να ρωτάμε, αν δεν αποβάλουμε την απαρχαιωμένη νοοτροπία, αν δεν θάψουμε τον κουτοπόνηρο εαυτούλη μας, δεν θα δούμε ποτέ σφαιρικά τον κόσμο μας, Σέργιε. Δεν είμαστε χώρα, είμαστε αλλού φαν παρκ!

@ Απ'ό,τι δείχνουν τα πράγματα, υπάρχει πραγματική έλλειψη σε συγκεκριμένα είδη, Squarelogic. Και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τον τρίτο κόσμο επιδεινώνουν τις ελλείψεις αυτές. Για το ρύζι, υπήρξαν προειδοποιήσεις εδώ και 5 χρόνια, αλλά οι Κινέζοι εκώφευαν! Καλά, οι Αφρικανοί είναι εκτός συναγωνισμού: τους αφήνουν οι πόλεμοι που τους φτιάχνει η Δύση να σκεφτούν;

Λωτοφάγος είπε...

@ Μόνο ηλίθια, Λόκους; Πανηλίθια! Στην αρχή είχαν πει ότι θα καλλιεργούσαν κάτι μυστήρια φυτά τύπου ελαιοκράμβης. Όχι ότι θα στερούσαν τον κόσμο από το ψωμί του για να το κάνουν καύσιμα!
Ούτε ότι θα αποψίλωναν ζούγκλες για να τα καλλιεργήσουν!
Ευχαριστώ.

@ Mtryfo, μην μιλάς για παραφυάδες, διότι θα παρεξηγηθεί η καλή μας Βάσια. Χαχαχα.
Αλήθεια, μήπως ξέρεις αν το βαμβάκι μπορεί να παραγάγει βιοκαύσιμα; Αν ναι, δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγούμε από αυτό το άχρηστο προϊόν, ενώ η θεσσαλική πεδιάδα θα καταστραφεί εντελώς!

vasikos metoxos είπε...

Ωραίο ποστ. Αιχμηρό και καίριο. Παραθέτεις τα κυρίαρχα ζητήματα του που αφορούν στο περιβάλλον. Αυτό εκφράζεται ως προσπάθεια για καλλίτερη ποιότητα ζωής για την ημεδαπή αφασία και αγώνας επιβίωσης για τον τρίτο κόσμο...

Ταχυδρόμος! είπε...

Έθιξες πολύ εύστοχα ένα ζήτημα, αυτό της κακής ενημέρωσης στη χώρα. Το ζήτημα πάιρνει ανησυχητικές καταστάσεις μιας και οι νεο-έλληνες ούτε διαβάζουν, ούτε ακούν για το τί συμβαίνεισ τον κόσμο. Λες και ζούμε σε μια γυάλα όπου τίποτα δεν μας αγγίζει. Είναι αυτή η κατάσταση αναστρέψιμη; ή από τι στιγμή που τα ΜΜΕ είναι αισχροκερδοσκοπικές επιχειρήσεις, θα μαθαίνουμε μόνο τις ειδήσεις της κλειδαρότρυπας. Μήπως πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα την κρατική ενημέρωση; Λέω εγώ τώρα..

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Στο βάθος υπάρχει τοίχος...
Ο τοίχος γίνεται όλο και πιο ορατός
κι εμείς κλείνουμε όλο και περιρισσότερο τα μάτια για να μην τον βλέπουμε...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Επιλεκτική ενημέρωση και τα ουσιώδη, στα ψιλά. Τουτέστιν .παραπληροφόρηση.
Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μάλλον θα σε στεναχωρήσω. Δεν τα βλέπω ευοίωνα,,,

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

A3iotime Lwtofage, pairnoume to 8arros meta thn pro mhnwn blogoepikoinwnia mas, kai mia kai anafer8hkan oi Olympiakoi, na sas proskalesoume na diabasete to teleutaio mas post. Uparxei elpis gia thn Ellada!

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

PS: To bblogg "banana", oxi to banana's appendix. Cheers!

ILIAS είπε...

Τώρα τι να πρωτοπιάσω και τι να αφήσω λωτοφάγε μου...

Να πώ μια καλησπέρα και ας πέσει χάμω;

Αλήθεια οι Νεοέλληνες πού "δαπανούν" το 85% των καταναλωτικών δαν-εεε του μισθού τους ήθελα να πω

Ανώνυμος είπε...

Όχι πως δεν είχα ακούσει ή διαβάσει για όλα όσα αναφέρεις, αλλά εδώ όπως τα συγκέντρωσες και τα σχολίασες ήταν σαν να μη γνώριζα τίποτα και τα έμαθα τώρα! Έξοχα λωτοφάγε και μπράβο.
Στο θέμα της ακρίβειας να σταθώ λίγο και να πω πως στη χώρα μας δεν θα πρέπει να έχουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αφού πέρα από κουβέντες στα τηλεοπτικά παράθυρα και στα καφενεία, δεν βλέπω καμιά κινητοποίηση.
Ούτε και στο θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι τόσο σοβαρά τα πράματα, αφού ούτε και για αυτό γίνεται κάποια σοβαρή κινητοποίηση.
Εκτός κι αν η κατάσταση είναι σοβαρή αλλά εμείς-λαός χωρατατζήδων-περιοριζόμαστε στο να σχολιάζουμε, να κριτικάρουμε και να περιμένουμε λύσεις από τον ουρανό…

Βάσσια είπε...

Μου αρέσει πολύ αυτό που κάνει η Βραζιλία με την επεξεργασία του φυσικού λάτεξ και τη διανομή δωρεάν προφυλακτικών.
Σώζει ζωές και τον Αμαζόνιο.
Καλησπέρα
:-)

Ο άλλος είπε...

Λοιπόν είναι τραγικό, αλλά η αύξηση στις τιμές των δημητριακών, δημιουργείται από την μεγάλη ζήτηση που έχουν για τη χρήση τους στη βιομηχανία βιοκαυσίμων. Ο μεξικάνος που έτρωγε μαζί με την οικογένειά του με 1 δολάριο, τώρα χρειάζεται 12. Το καλαμπόκι η πιο φτηνή τροφή του, γίνεται απλησίαστη. Η σοδειά αγοράζεται από τις εταιρείες καυσίμων και ό,τι μένει πουλιέται ακριβά. Νόμος της αγοράς, σε μια αγορά που είναι ζούγκλα.

Λωτοφάγος είπε...

Συγγνώμη για την καθυστέρηση στις απαντήσεις, αλλά με απασχόλησαν οι εξελίξεις του θέματος με το οποίο ασχολούμαι, και, ως γνήσιος Λωτοφάγος λησμόνησα τις "υποχρεώσεις" μου (με την καλή έννοια, παντα!).

Λωτοφάγος είπε...

@ Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μείνουμε για πολύ απλοί θεατές, Βασικέ. Τα γεγονότα τρέχουν...

@ Ένας καλός συνδυασμός νομίζω ότι είναι: ειδήσεις των κρατικών καναλιών+Σκάι+διάφορες εφημερίδες+ενημερωτικό ραδιόφωνο. Βέβαια, θέλει πολύ χρόνο, αλλά ευτυχώς υπάρχουν κι οι ηλεκτρονικές εκδόσεις. Καλώς όρισες, αγαπητέ Ταχυδρόμε.

@ Καλώς όρισες "απ'αλλού" (δηλαδή από την Ηλεία). Αυτόν τον τοίχο πρέπει να γκρεμίσουμε. Το μπλογκ σου είναι πολύ ενδιαφέρον, όπως και οι προτάσεις σου για άλλους μπλόγκερ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Σπίθα μου, μην είσαι απαισιόδοξος! Να είσαι σίγουρος πως αργά ή γρήγορα θα εξαναγκαστούν να τις εφαρμόσουν! Εκτός, βέβαια, κι αν καταστραφεί ολοκληρωτικά ο πλανήτης!

@ Σαρκαστικό κείμενο και ενδιαφέρουσα ιδέα, αγαπητοί Ρούφα τ'αβγό σου!

@ Ας μην μελαγχολούμε, Έκτορά μου. Πάμε στις Μπαχάμες ενώ δεν έχουμε βρακί να φορέσουμε! Αλλά μετά τι θα έχουμε να αφηγηθούμε στον συνάδελφο στο γραφείο; Τις διακοπές μας στην Κωλοπετεινίτσα; Δεν λέει...

@ Δυστυχώς, Συνέα. Τι να προσθέσω; Τα έχουμε δει τα χαΐρια μας!

@ Σώζει ζωές σίγουρα, Βάσια μου. Για τον Αμαζόνιο, επίτρεψέ μου να έχω τις αμφιβολίες μου!

Λωτοφάγος είπε...

@ Και οι κερδοσκόποι βάζουν το χεράκι τους, φίλε Άλλε. Μην το ξεχνάς. Τα τρόφιμα εξελίσσονται σε πράσινο (;) χρυσό και παίζονται στα χρηματιστήρια της παχύσαρκης Δύσης!