Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Ξηρασία και αποξήρανση

Διαβάζω στο τηλεοπτικό περιοδικό της "Καθημερινής" ότι, σύμφωνα με την AGB (αλήθεια, τι έγινε με κείνη την έρευνα που διεξήγε ο εισαγγελέας; κι αυτή στο αρχείο;), μόνο 114.000 χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούμε την "Άμυνα ζώνης" που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Π. Μάρκαρη! Η θαυμάσια σκηνοθεσία, οι ρεαλιστικές καταστάσεις, οι ολοκληρωμένοι -κι όχι χάρτινοι!-χαρακτήρες, το χιούμορ, η κοινωνική κριτική, τα πολλά εξωτερικά γυρίσματα στους δρόμους της Αθήνας δεν κατάφεραν να συγκινήσουν τους Έλληνες, που προτιμούν να βλέπουν δεκάδες άλλες σειρές, γραμμένες με copy-paste.
Αντίθετα, το αμερικανικό "Nip/Tuck", αυτή η "αποθέωση της ντιζαϊνάτης ανωμαλίας", όπως εύγλωττα το χαρακτηρίζει η Μαριάννα Τζιαντζή, ενθουσιάζει! Γιατί άραγε; Ταυτίζονται με τους δύο πλαστικούς χειρουργούς με τη σκοτεινή ψυχή ή με τους πελάτες τους, που μπροστά τους ο Χάνιμπαλ Λέκτερ είναι αγγελούδι; Και για να μην νομίζετε πως παριστάνω τον ηθικολόγο, δηλώνω ευθαρσώς ότι πριν από μερικούς μήνες είχα πάθει ψύχωση με το CSI!
Με μεγάλη μου χαρά έμαθα ότι η αναγέννηση της λίμνης Μαυρούδας στο νομό Θεσσαλονίκης αποτελεί πρότυπο διεθνώς! Η αποξήρανσή της έγινε το 1958, με την ελπίδα ότι πως οι κάτοικοι της περιοχής θα γλίτωναν από την ελονοσία. Σαράντα χρόνια αργότερα, οι ίδιοι κάτοικοι ζήτησαν την αποκατάστασή της. Καθηγητές του ΑΠΘ, σε συνεργασία με αμερικανικό πανεπιστήμιο, εργάστηκαν επτά χρόνια γι'αυτόν το σκοπό. Σήμερα, η λίμνη καλύπτει πάνω από 1.000 στρέμματα και φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών. Το πρότυπο αυτό σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και στη λίμνη Κορώνεια που είναι σχεδόν νεκρή!
Από την άλλη, έπρεπε να γίνει η απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για να μάθουμε ότι τα υδροηλεκτρικά φράγματα είναι σχεδόν άδεια, διότι η περσινή ξηρασία δεν καλύφθηκε πλήρως από τις φετινές βροχές! 
"Έμαθα ότι ένας συμπατριώτης μου προπονεί την εθνική σας ομάδα: ο Όττο Ρεχάγκελ", είπε ο ταλαίπωρος γερμανός ΥΠΠΟ στον δικό μας, για να εισπράξει την "Liapis style" απάντηση: "Ξέρετε, είμαι προϊστάμενός του ως υπουργός και του αθλητισμού"! Ευτυχώς που υπάρχει κι αυτός ο άνθρωπος και γελάμε λιγάκι!
Επιτέλους οι άνθρωποι που μας ξεβρομίζουν με κίνδυνο της υγείας τους εντάχθηκαν στον κλάδο των "βαρέων και ανθυγιεινών". Είναι απαράδεκτη η τόση καθυστέρηση! Θέλω να δω πόσα χρόνια θα περάσουν ακόμα μέχρι να αρχίσει να εφαρμόζεται σοβαρά η ανακύκλωση ώστε να μειωθεί και ο όγκος των σκουπιδιών.
Και το πιο κουφό: στη σύνοδο της Ε.Ε. για το περιβάλλον, το μόνο που βρήκαμε να θίξουμε ήταν το καθεστώς... ιδιοκτησίας του ποταμού που περνάει από την Μπίτολα της FYROM και χύνεται στον Αλιάκμονα! Το ότι τα νερά του είναι μολυσμένα και θα πρέπει να συνεργαστούμε με τη γειτονική χώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος κανέναν δεν απασχόλησε. Άλλη μια ευκαιρία χάθηκε!

17 σχόλια:

mtryfo είπε...

Μακάρι να κάνουν τόσο καλή δουλειά και στην Κορώνεια όπως έκαναν στην Μαυρούδα, να πούμε κι εμείς μια φορά ότι κάτι "κινείται" σ αυτή τη χώρα.
Τώρα για τον "υπουργό πολιτισμού" τι να πω θα ήθελα να έβλεπα πως αντέδρασε ο γερμανός...
Για εξήγησέ μου σε παρακαλώ γιατί περίμενες διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα των μολυσμένων υδάτων του γειτονικού ποταμού, τέτοια δείγματα μας έχουν δώσει οι κυβερνώντες? να ξέρουμε δλδ.....

squarelogic είπε...

Βρε τον Ποντικομικρούλη(Λιάπη)τον...προιστάμενο του Ρεχάγκελ!Χαρη σ'αυτόν πέτυχε ότι πέτυχε ο άσχετος Γερμανός.Ευτυχως,γιατι αλλιώς θα είχε την τύχη που του προοριζε ο Γιακουμάτος!

Περι "βαρέων και ανθυγιεινών" είναι ια φαιδρή ιστορία ποιοί περιλαμβανοναι σ'αυτά και ποιοι εξαιρουνται.Οι πραγματι εργαζόμενοι στην αποκομιδή το δικαιουνται-το προβλημα είναι οτι θα μπουν και 3-4 φορές περισσοτεροι καρεκλοκένταυροι καθώς μόλις μονιμοποιούνται οι συμβασιούχοι σταματούν να μαζεύουν σκουπίδια και αράζουν στα γραφεία οπότε προκύπτει αναγκη προσληψης νεων συμβασιούχων που σε καποια νέα απεργια θα μονιμοποιηθούν κι αυτοι κ.ο.κ
Τελος,ελπιδοφορα τα νεα απ τη λίμνη...
Καλημερα!

ILIAS είπε...

Καλημέρα φίλε λωτοφάγε, τα ΜΜΕ είναι μεγάλο θέμα! Προσωπικά εδώ ξαι κανα χρόνο που σχεδόν έχω κλείσει την τηλεόραση, έχω βρεί την ηρεμία μου. Υπάρχουν βέβαια και κάποια ρινίσματα διαμάντιών ανάμεσα στη λάσπη, όπως ο "Εξάντας", τα ντοκυμανταίρ του Σκάϊ, κ.α. μα είναι ρινίσματα ΄πως προανέφερα.
Όσο για τις λίμνες καλό είναι να αποκατασταθούν. Όπου παραινέβηκε ο άνθρωπος για να αλλάξει τη φύση μόνο κακό έκανε, οπότε καλό θα κάνει τώρα να αρχίσουμε να επιδιορθώνουμε έστω και λιγοστά απ'τα οικολογικά εγκλήματα που διαπράξαμε.
Όσο για τον Λιάπη, βασικά όταν το είδα (γιατί το είδα στις ειδήσεις) μου προκάλεσε ένα ανάμικτο συναίσθημα ντροπής και θυμού και γέλωτα. Τί να πεί κανείς, οι άνθρωποι δεν παίζονται!
Τέλος με τη Φύρομ, άλλο μεγάλο θέμα... όταν βρώ χρόνο θα κάνω post ένα μεγάλο σχόλιο που έχω αφήσει αν θυμάμαι καλά στο blog του βασικού μετόχου, γιατί πολύ μας τα έχουν πρήξει με την ονομασία και δεν βλέπουν το δάσος.

Καλό Σαββατοκύριακο

Βάσσια είπε...

Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχει γίνει σωστά - και δεν είμαι μηδενίστρια- να το μάθω κι εγώ.

Δεν χρειάζεται τελικά εξωτερική πολιτική επίσημη- από τη μία Άνθιμοι-Ζοράρηδες-Κααρατζαφερηδες, από την άλλη Λιάπης, Γιουροβίζιον.

Έτοιμη η πολιτική.

Γεια σου Λωτοφάγε :-)

Ο άλλος είπε...

Η υπόθεση AGB δεν είναι μια υπόθεση μετρήσεων τηλεθέασης, αλλά η ίδια η διάρθρωση και η εξουσία του συστήματος της τηλεόρασης. Τα ελληνικά ΜΜΕ όπως είναι λογικό κάνουν το θέμα γαργάρα. Παρακολούθησα όμως πέρυσι την μοναδική εκπομπή που έγινε για το θέμα στο "Κουτί της Πανδώρας" στον Άλφα. Εκεί ο δημοσιογράφος (Βαξεβάνης), αποκάλυπτε το στημένο παιχνίδι. Η εταιρεία, τοποθετεί μηχανάκια , ξέροντας από πριν με άλλες αθώες έρευνες, τι βλέπει συνήθως το συγκεκριμένο νοικοκυριό. Έτσι κατευθύνει την τηκεθέαση. Στη συνέχεια οι διαφημιστές, που απ ό,τι έλεγε η εκπομπή είναι και μέτοχοι της AGB, μοιράζουν την διαφήμιση εκεί όπου πρακτικά μοίρασαν την τηλεθέαση. Απ ό,τι καταλαβαίνετε,τα κανάλια ευθυγραμμίζονται σε μία είδους θεματολογία (της ανοησίας, της ψεύτικης εντύπωσης που δίνεται μέσα από τα σίριαλ πως όλοι ζουν σε καλά σπίτια χωρίς ανεργία ή φτώχεια, του προτύπου) για να ανταμείβονται από την τηλεμέτρηση και τη διαφήμιση.
Θυμάμαι ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα του δημοσιογράφου: Η AGB λέει πως το δείγμα τηλεμέτρησης είναι αντιπροσωπευτικό και περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες, τάξεις και αντιλήψεις. Τι ποιότητας άνθρωπος όμως είναι αυτός (ανεξάρτητα από τάξη, μόρφωση πανεπιστιμιακή ή εισόδημα) που δέχεται να βάλει το μηχανάκι τηλεμέτρησης, με αντάλλαγμα μια καφετιέρα που δίνει δώρο η εταιρεία; Είναι το δίχως άλλο χαμηλού επιπέδου, ανεξάρτητα και από την μόρφωση ακόμη που δείχνουν τα πτυχία του. Άρα η μέτρηση είναι αντιπροσωπευτική, αλλά για ένα επίπεδο ανθρώπων και κάτω. Είναι δηλαδή αληθινή ενδεχομένως μέτρηση, αλλά για χαμηλού επιπέδου τηλεθεατές. Οι υπόλοιποι δεν μετριούνται

Λωτοφάγος είπε...

@ Έπρεπε να έβλεπες τη σκηνή, mtryfo, να ξεραθείς στα γέλια: ο Λιάπης να τον πιάνει από το μπράτσο και να του λέει με εκείνο το πανέξυπνο χαμόγελο "είμαι ο προϊστάμενός του", κι ο δόλιος ο Γερμανός να τον κοιτάζει άφωνος!
Μα είμαι Λωτοφάγος, καλή μου και ξεχνάω! Γι'αυτό, θα ελπίζω πάντα πως θα σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και θα κάνουμε κάτι σωστά! Καμιά φορά δικαιώνομαι, όπως στην περίπτωση της Μαυρούδας, οπότε παίρνω κουράγιο και ελπίζω ξανά! Well, nobody's perfect!

@ Squarelogic, είχα ακούσει στο παρελθόν ότι υπάγονταν στα βαρέα κάτι απίθανες κατηγορίες! Εν πάση περιπτώσει, οι άνθρωποι αυτοί το δικαιούνται, έστω κι αν τα κομματόσκυλα θα εκμεταλλευτούν και πάλι τις καταστάσεις!
"Ποντικομικρούλης"! Χαχαχα! Πολύ εύστοχο!

@ Και η "Θεματική βραδιά" του Κούλογλου επίσης, Έκτορα. Προχτές μάλιστα είχε δύο γαλλορωσικά ντοκιμαντέρ που αφηγούνταν τα της ανόδου του Πούτιν στην εξουσία.
Να σου θυμήσω ότι κι η λίμνη Πλαστήρα ανθρώπινη επέμβαση είναι, αλλά πετυχημένη.

Λωτοφάγος είπε...

@ Η λίμνη Πλαστήρα, Βάσια. Μάλλον έγινε κατά λάθος, αλλά σωστά! Και ο Δήμας, που στείλαμε στην ΕΕ, έγινε επίτροπος περιβάλλοντος και τα χώνει στον Σουφλιά! Και η ΕΜΑΚ που λειτουργεί προς το παρόν και σώζει ζωές. Και το Μετρό -έστω και μικρό- με τους ωραίους σταθμούς που σε κάνουν να νιώθεις πολιτισμένος!

@ Σ'ευχαριστώ που μου θύμισες την έρευνα εκείνη του Βαξεβάνη,'Αλλε. Έχεις απόλυτο δίκιο: ποιος αξιοπρεπής άνθρωπος θα δεχόταν να παρακολουθούνται οι τηλεοπτικές του επιλογές για μια καφετιέρα; Ούτε καν για ένα διαμέρισμα δεν θα έπρεπε κανείς να δεχτεί. Προφανώς η κατηγορία εκείνη που βλέπει την Πάνια και τα φρικιά της!
Συνεπώς, μάλλον ευχαριστημένοι πρέπει να είμαστε που έστω κι ένα μικρό ποσοστό από τα πειραματόζωα της AGB βλέπουν "Άμυνα Ζώνης", Εξάντα, Κούλογλου κτλ.
Ευτυχώς δε, που η σειρά γυρίστηκε με ελληνογερμανικά κεφάλαια και προβάλλεται και στη γερμανική τηλεόραση, οπότε δεν πρόκειται να την κόψουν λόγω χαμηλής τηλεθέασης.

ILIAS είπε...

Ναί βέβαια το ρεπορτάζ χωρίς σύνορα είναι πραγματικά φοβερό. Απορώ πώς το ξέχασα!
Και φυσικά για τη λίμνη Πλαστήρα έχεις δίκιο...

Την καλημέρα μου φίλε Λωτοφάγε

Βάσσια είπε...

Εντάξει, θα συμφωνήσω για την ΕΜΑΚ και το ΜΕΤΡΟ :-)

Αξίζουν άλλωστε.
Αλλά δεν είναι αρκετά.

Λωτοφάγος είπε...

@ Βάσια και Έκτορα, μην με παρεξηγείτε: έκανα τρομερή προσπάθεια για να βρω 2-3 πράγματα που να δουλεύουν σωστά στη χώρα μας! Έτσι, για να πιαστώ από κάπου και να συνεχίσω να ελπίζω!Λέτε να υπάρχουν κι άλλα;

Βάσσια είπε...

:-)
Είναι η ροή των πραγμάτων αυτή.
Εμείς σήμερα όπως ήταν π.χ. οι Σκανδιναυοί πριν 50 χρόνια.
Οι Αλβανοί π.χ. όπως εμείς πριν 50 χρόνια και πάει λέγοντας.

Ανυπομονώ την ώρα που θα είμαστε εμείς 50 χρόνια μπροστά.
(τι λέω εε; )
:-)

Ανώνυμος είπε...

Καλά αδερφέ για το θέμα των διασυνοριακών ποταμών μας μην ρίχνεις το φταίξιμο στην ελληνική πλευρά. Οι φίλοι μας οι Μακεντόνσκι βγάζουν σπυρία κάθε φορά που σε διμερείς συναντήσεις πέφτει το θέμα Αξιός και βιολογικοί καθαρισμοί σε Γευγελή και Βέλες (χρηματοδοτούνται από το ΕΣΟΑΒ), λύματα των βιομηχανιών του Βέλες κτλ.
Μόνο η Βουλγαρία βάζει σιγά σιγά νερό στο κρασί της λόγω ΕΕ και οδηγίας-πλαίσιο για τα νερά.

Λωτοφάγος είπε...

@ Το πρόβλημα ξέρεις ποιο είναι, Βάσια; Ότι οι Σκανδιναυοί πέρασαν τη δική μας φάση και μετά θεσμοθέτησαν το "κοινωνικό κράτος", το οποίο παραμένει δυνατό όσες κυβερνήσεις κι αν άλλαξαν. Η παιδεία κι η περίθαλψή τους είναι εξαιρετικές. Εμείς τι κάναμε; Το ΕΣΥ που διασώζεται χάρη στον πατριωτισμό αρκετών νοσοκομειακών γιατρών -και ξέρω καλά τι λέω! Αντίθετα, αληθινή παιδεία δεν υπήρξε ποτέ, ενώ το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα βουλιάζει στην απαξίωση και τη γενική αδιαφορία! Θα έχει πλάκα να μας ξεπεράσουν οι Αλβανοί! Ήδη, τα παιδιά τους στην Ελλάδα πρωτεύουν, ενώ τα δικά μας αράζουν στις καφετέριες!

@ Τα ξέρω αυτά, αγαπητέ ανώνυμε. Υποτίθεται όμως ότι είμαστε το πιο πλούσιο και προηγμένο βαλκανικό κράτος και το παίζουμε και ειρηνοποιοί. Άρα, ΕΜΕΙΣ πρέπει να πιέσουμε και να προωθήσουμε τέτοια ζητήματα και όχι να περιμένουμε από FYROM και άλλους γείτονες. Αλλά θα μου πεις, εδώ έχουμε εκατοντάδες παράνομες χωματερές, καταστρέφουμε Ασωπούς και Πηνειούς, τα υδροηλεκτρικά φράγματα μισοάδειασαν, το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ είναι διάτρητο, ο άνεμος και ο ήλιος δεν αξιοποιούνται και κάναμε τα νταμάρια ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ χωματερές! Ο ποταμός της Μπίτολα μας μάρανε;

vasikos metoxos είπε...

Καλά εσύ μόνο με τον Μισέλ γελάς? Εδώ είναι έτοιμοι να γεμίσουν ποταμόπλοια τον Αξιό για να κυματίζει η γαλανόλευκη.
Αναρωτιέμαι μάλιστα για να λύσω την απορία σου εάν ο ποταμός του Μοναστηριού είναι άραγε ναυσήπορος.

Λωτοφάγος είπε...

@ Βρε, καλώς τον! Έλα, να φυσήξει λίγος Βαρδάρης! Α, καλά, εμείς οι χαμουτζήδες έχουμε μείνει πολύ πίσω, αγαπητέ Βασικέ Μέτοχε. Αυτά είναι πολύ προχωρημένα για μας!

vasikos metoxos είπε...

Έχω μείνει άναυδος με την παραγωγή σου. Γύρισες ανανεωμένος φίλτατε!

Ανώνυμος είπε...

ο ανώνυμος με τα μακεδονικά ποτάμια πάλι...

Κοίτα λωτοφάγε, πιέση ασκείς εκεί που μπορείς. Η Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγια μας έχει ψιλογραμμένους γιατί:
α) η Ελλάς δεν είναι μεγάλος donor. Ρίξε μια ματιά στο USAID ή στο Open Society Foundation να δεις τι παπάδες κάνουν,
β)δεν υπάρχει η πολιτική θέληση από την πλευρά τους να αναγνωρίσουν το πρόβλημα.

έτσι σε κάθε διακρατική συνάντηση όταν η συζήτηση πάει στον Αξιό η απάντηση έιναι "ne znam, ne razbiram" ;). Και φυσικά χρειάζεται κάποια απόφαση από κοινού.

Το αν εμείς μπαζώνουμε τον Ελαιώνα είναι άλλο θέμα.

Πάντως ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα και θα έπρεπε να μπεί σε όλα τα σχολεία μας είναι το Collapse του Jared Diamond. ίσως να καταλάβουμε πολλά για το περιβάλλον στην Ελλάδα.