Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Δεν ξεχνώ;


[από την tassospapadopoulos.wordpress.com]

Αφού επί δύο μήνες δεχτήκαμε θανατηφόρα ακτινοβολία Ζαχοθεμομάκη, τώρα κάποια κανάλια άλλαξαν πορεία πλεύσης και ασχολούνται με τις αμερικανικές εκλογές που θα γίνουν… τον Νοέμβρη! Ο εκλεκτός τους μάλιστα –για αδιευκρίνιστους λόγους- είναι ο Ομπάμα. Ντυθείτε ζεστά: φυσάει ρεύμα αντιρατσισμού στην ελληνική τηλεόραση!

Ας μου πει κάποιος τι άλλαξε στον κόσμο επί Κλίντον. Μήπως να ρωτήσω τους Σέρβους; Σύμφωνοι, η 8ετία του ανεκδιήγητου Μπους σάρωσε τις ατομικές ελευθερίες, καλλιέργησε τον τρόμο και δημιούργησε δεκάδες πολέμους. Όμως αυτός ένα φερέφωνο είναι, όπως φερέφωνο θα είναι κι ο επόμενος ή η επόμενη. Άλλοι κινούν τα νήματα. Αυτοί οι άλλοι που αποφασίζουν για το αν θα κάνει και δεύτερη θητεία ο «υπάλληλός» τους. Αναρωτιέμαι τι θα λένε αν βγει ο Ομπάμα και συνεχίσει το έργο του προκατόχου του: θα τον βρίζουν για το χρώμα του; Τους έχω ικανούς!

Τουναντίον, ελάχιστοι από τους εκλεκτούς μας δημοσιογράφους ασχολούνται με τις –κρισιμότατες για όλους- κυπριακές εκλογές. Υποψήφιοι είναι ο Γιαννάκης Κασουλίδης από το ΔΗΣΥ, ο Δημήτρης Χριστόφιας από το ΑΚΕΛ και ο σημερινός πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος από το ΔΗΚΟ, ο οποίος υποστηρίζεται κι από μικρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς.

Ο Γ. Κασουλίδης υπήρξε για χρόνια ευρωβουλευτής, γι’αυτό και επαίρεται συνεχώς για τις «μάχες του» στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως ολόκληρο το κόμμα του, είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του «ναι» στο σχέδιο Ανάν. Χαμογελάει συνεχώς και άνευ λόγου. Κάτι σαν τη Ντόρα. Οι αντίπαλοί του λένε ότι είναι ετερόφωτος και παίρνει γραμμή από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δεν έβαλε υποψηφιότητα επειδή είναι ελάχιστα συμπαθής και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του προκαλεί προβλήματα ακόμα και στο κόμμα του.

Το ΑΚΕΛ δεν έχει καμιά σχέση με τη δική μας Αριστερά: στήριξε τον Μακάριο και τον Κυπριανού και σχημάτισε κυβέρνηση με το ΔΗΚΟ του Παπαδόπουλου το 2003. Είναι δηλαδή καθεστωτικό κόμμα. Επίσης είναι πλούσιο κόμμα, με μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Αρχικά ήταν υπέρ του «ναι», αλλά η αντίδραση της κομματικής βάσης το ανάγκασε να ψηφίσει «όχι».
Αυτό είναι και το πρόβλημα του Δ. Χριστόφια: εάν εκλεγεί, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός επειδή η πλειοψηφία των οπαδών του ΑΚΕΛ απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν. Όπως αναλύει ο Γ. Δελαστίκ στο «Έθνος της Κυριακής» (φ. 10/2/08), οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι προτιμούν τον Χριστόφια αντί του Κασουλίδη διότι, με πρόεδρο τον δεύτερο, η αντιανανική πλευρά του ΑΚΕΛ θα συγκροτήσει ισχυρότατη πλειοψηφία με τους οπαδούς του Παπαδόπουλου. Αντίθετα, η εκλογή του Χριστόφια «εγκλωβίζει» τους ψηφοφόρους στη λογική της υπακοής στο κόμμα, και μαζί με το ΔΗΣΥ σχηματίζουν πλειοψηφία υπέρ του «ναι».

Ο «Τάσσος» ήταν στέλεχος στον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59, διαφώνησε με τις συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου και υπήρξε υπουργός για πολλά χρόνια. Το διάγγελμά του -και κυρίως τα δάκρυά του- τον Μάιο του 2004 ελάχιστους άφησε ασυγκίνητους. Την επόμενη μέρα, το 76% των Κυπρίων ψήφισαν «όχι», προς μεγάλη θλίψη μερικών: για μια ακόμα φορά, ένα μικροσκοπικό κράτος ύψωσε το παράστημά του και αρνήθηκε να κυβερνάται από ξένους δικαστές.

Η κινδυνολογία που είχε καλλιεργηθεί εβδομάδες πριν, αποδείχθηκε μούφα! Κανείς δεν βομβάρδισε την Κύπρο, δεν την πετάξανε έξω από την Ε.Ε., το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί, και τον Ιανουάριο η Κυπριακή Δημοκρατία μπήκε στην Ευρωζώνη. Όταν ρώτησαν τον Τάσσο μετά το δημοψήφισμα «με τι κουράγιο θα πήγαινε στις Βρυξέλλες», απάντησε: «Φοβάστε μήπως δεν μας σερβίρουν καφέ τα γκαρσόνια

Ξέρω πολλούς Ελλαδίτες που θα τον ήθελαν πρωθυπουργό της Ελλάδας! Που τον αποκαλούν «παλικάρι», απογοητευμένοι από την ενδοτικότητα των ελλήνων πολιτικών! Η φράση του «δεν παρέλαβα κράτος για να παραδώσω κοινότητα» είχε ένα πολιτικό βάρος που ελάχιστες φράσεις πολιτικών είχαν στο παρελθόν –και καμία σήμερα!

Κάποιοι, πάλι, ευχαρίστως θα θυσίαζαν την Κύπρο για να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν μπίζνες στην Τουρκία. Οι συνήθεις ονειρώξεις της παρασιτικής ελληνικής αστικής τάξης! Και δεν καταλαβαίνουν οι ηλίθιοι πως, όταν ενδώσεις, όταν σκύψεις το κεφάλι, δεν θα σε χαϊδέψουν, αλλά θα σου ρίξουν κι άλλες φάπες! Κι αυτό ισχύει τόσο στην πολιτική όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις…

33 σχόλια:

squarelogic είπε...

Αν και δεν μπορω να πω οτι ξερω προσωπα και ρπαγματα της κυπρ.πολιτικης ζωής,περαν του Τασσου,εχεις δικιο οτι ο βραχυσωμος Κυπριος ορθωσε περηφανο αναστημα και θα πρεπει να περασει στην ιστορια ως ενας γενναιος και εντιμος πατριώτης.
Συχνοτατα ομως η ιστορια παραχαράσσεται προς οφελος της...μυθολογιας.Ας ελπισουμε να μην συμβει το ιδιο και δω.

Ορθοτατα κι αυτα που λες για τις αμερικανικες εκλογες.Το πρωτο κρουσμα ηταν η εκλογη Καρτερ.Το δευτερο και πιο ριψοκινδυνο πειραμα εγινε με αυτους που προωθησαν την υποψηφιοτητα Ρηγκαν,ο οποιος περασε στην ιστορια και σαν σουπερ πετυχημενος Προεδρος,και το 3ο,που δικαιωσε πληρως και τον μακαρίτη Douglas Adams,ηταν η εκλογη του εγκεφαλικώς καμμένου Μπους jr,τον οποιον τριψανε στην μουρη εκατονταδων χιλιαδων λαμπρων επιστημόνων και απλων ανθρωπων,ως αποδειξη οτι αυτοι που κινουν τα νηματα,μπορουν να εκλεξουν 2 φορές ακομα και καποιον που δε μπορει να αρθρωσει μια προταση.Σας θυμιζει τιποτε στα καθ'ημάς?

mtryfo είπε...

φίλε μου,
μήπως οι πληροφορίες περι "Τάσσου" είναι μονόπλευρες?? Λέω μήπως, γιατί η θητεία του, τα δύσκολα χρόνια στην ΕΟΚΑ, διανθιζόταν και από διάφορα "γιουρούσια" σε τουρκοκυπριακά χωριά με απάνθρωπα αποτελέσματα...
Οσο για το "δάκρυ" του, γιατί μου κάνει σαν τα δάκρυα του μακαριστού Χριστόδουλου, όταν ήξερε ότι η τηλεόραση ήταν εκεί και βιντεοσκοπούσε για τις ειδήσεις των 8 μ.μ. ... αυτά

Ανώνυμος είπε...

Με την υπόθεση του σχεδίου Ανάν έγιναν λάθη και από τον Κληρίδη και από το Παπαδόπουλο και από τις Ελληνικές κυβερνήσεις...
Προσωπικά εμένα μου φάνηκε λογική τότε η άποψη Χριστόφια, όπως την άκουσα στην Τι Βι, ότι το σχέδιο Ανάν απορρίπτεται όχι γιατί είναι άδικο για την Ελληνική πλευρά, αλλά γιατί δεν είναι λειτουργικό και ενδέχεται στο μέλλον να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε..
Αυτό δεν είναι υπεκφυγή, αλλά η πραγματικότητα και ήταν πολύ πιο προσεγμένη θέση από την συναισθηματικού τύπου του Τάσσου..
Αλλά βλέπεις είχε αποτελέσματα σε ψήφους..

Λωτοφάγος είπε...

@ Γενικώς, squarelogic, το όλο σουλούπι του Τάσσου δείχνει πεισματάρη και αγύριστο κεφάλι. Έχει όμως ευθύτητα στο βλέμμα και δεν μασάει τα λόγια του. Δεν αερολογεί. Παρακολούθησα το ντιμπέιτ και εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που απέκρουαν ο ένας τον άλλο στο θέμα της Κύπρου, αλλά κι από το γεγονός ότι ελάχιστα αναφέρθηκαν σε εσωτερικά ζητήματα. Ίσως, βέβαια, αν εξαιρέσεις τους πρόσφυγες που μένουν σε τουρκοκυπριακά κτήματα, να μην έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως εμείς: ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, γενιά των 700 (ή 400) ευρώ κτλ.
Όχι, εμένα δεν μου θυμίζει τίποτε η περίπτωση Μπους. Χαχαχα!

@ Ναι, πρέπει να έγιναν πολλά, mtryfo. Όπως επίσης διώξεις κομουνιστών. Για χρόνια έκρυβαν τι έγινε το 1963 από τον Γρίβα, όταν φάνηκε καθαρά ότι οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου δεν "περπατούσαν". Να υπενθυμίσω όμως τον επονείδιστο ρόλο της Βρετανίας, που τον έπαιξε σε όλες τις πρώην αποικίες της, από μνησικακία, και τις βύθισε στο αίμα και τη διχόνοια! Επίσης, το γεγονός ότι η Τουρκία, ενθαρρυμένη από τη "μεγάλη της φίλη", ξαναθυμήθηκε ότι η Κύπρος υπήρξε κάποτε δική της. Ενώ, λοιπόν, την είχε πουλήσει στη Βρετανία το 1871 για μια χούφτα δολάρια, το 1960 άρχισε να ξεσηκώνει τους τουρκοκύπριους, εκ των οποίων πολλοί ήταν εξισλαμισμένοι Έλληνες (στα κυπριακά αποκαλούνταν "λινοπάμπακοι", δηλ. φτιαγμένοι και από λινάρι και από βαμβάκι, δηλ. διπλής όψεως)

@ Αγαπητό καπιταλιστικό κομμούνι, να υπενθυμίσω ότι ΄του Χριστόφια αυτή η επιφοίτηση τού ήρθε στο παραπέντε, ενώ το σχέδιο ήταν γνωστό από μήνες και αυτός έλεγε ναι. Να υπενθυμίσω επίσης κι αυτό που έγραψα για την αστική τάξη που ονειρεύεται μπίζνες στα κατεχόμενα και στην Τουρκία. Είναι ικανοί να ξεπουλήσουν τη μισή Ελλάδα για τα χρήματα! Κάπως έτσι μείναμε μόνοι στην Ευρώπη να εκλιπαρούμε για την ένταξη της Τουρκίας, η οποία μας ευχαριστεί με παραβιάσεις και επιθέσεις στο Πατριαρχείο!
Μην συγκρίνεις τον Χριστόδουλο με τον Τάσσο ούτε για πλάκα!

Ανώνυμος είπε...

Το συναίσθημα πολλές φορές υπερισχύει της λογικής και αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον Ομπάμα.
Μαύρος είναι-λες-δεν μπορεί, όλο και κάτι θα κάνει για τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου. Στην ουσία όλοι γνωρίζουμε πως οι Αμερικανοί ηγέτες είναι μαριονέτες
στα χέρια οικονομικών συμφερόντων.
Εγώ παρόλα αυτά και σε επαλήθευση αυτού που λέω παραπάνω, ψηφίζω Ομπάμα -άλλωστε η ελπίδα πάντα τελευταία πεθαίνει.
Για την Κύπρο δεν ξέρω, αλλά αυτός ο Τάσσος λίγο προς Καρατζαφέρη μου φέρνει και τάσσομαι σαφώς με τον Χριστόφια επειδή δεν είδα να συμβεί και κάτι συνταρακτικό στην Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια.
Όσο για τη δήλωση του Τάσσου πως ¨δεν παρέλαβε κράτος για να παραδώσει κοινότητα¨, σε παραπέμπω στο Βήμα και στη στήλη του Διόδωρου που του επισημαίνει να προσέξει μη και στο τέλος παραδώσει δύο κράτη!

Unknown είπε...

Δυστυχώς από ότι ακούμε ο Τ. Παπαδόπουλος δεν μπαίνει στον 2ο γύρο..
Δεν γνωρίζω τα κριτήρια της ψήφου των Κυπρίων..
Κρίνοντας όμως εξ αντιδιαστολής από τα λαμόγια Έλληνες δημοσιογράφους που τον ξέσκιζαν (και που οι περισσότεροι ήσαν και οι ζηλωτές του βομβαρδισμού της Σερβίας από το ΝΑΤΟ) αντιλαμβάνομαι ότι αυτόν μόνον φοβούνται τα αφεντικά τους..
Τι Κρίμα!!

Λωτοφάγος είπε...

@ Synea, το έχω πει και άλλες φορές: κρίνουμε έναν ηγέτη όχι με κριτήρια έλληνα πολίτη του 2008, αλλά προσπαθούμε να κατανοήσουμε την κουλτούρα, την ιστορία και την εποχή της χώρας στην οποία προΐσταται. Ο Καρατζαφέρης είναι καρικατούρα, εκφραστής της ελληνικής άκρας δεξιάς, που θα ήταν γραφικά λαϊκίστικη, αν δεν γινόταν επικίδυνη με τις παραφυάδες της τύπου Χρυσή Αυγή! Ο Τάσσος είναι Κύπριος και, ως τέτοιος, ζυμώθηκε με κοινή λογική, πολιτικά πάθη για προζύμι και αγγλική διοίκηση ως γέμιση. Δεν έχει καμιά σχέση με τους ελλαδίτες άχρωμους Κωστογιωργάκηδες.
Το 1973, όταν εδώ εξελίσσονταν οι εξεγέρσεις στα πανεπιστήμια, εκεί οι πολιτικοί αντίπαλοι ανατίναζαν κάθε βράδυ ο ένας το αυτοκίνητο του άλλου.
Να με συγχωρήσει ο ΔΟΛ, αλλά η διχοτόμηση είναι αναπόφευκτη όσο κανείς δεν πιέζει την Τουρκία για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όσο ο πρωθυπουργός μας παραμένει μοναδικός υπέρμαχος της τουρκικής ένταξης, δυσαρεστώντας ακόμα και τους εταίρους μας. Αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό, κανένας ελεύθερος άνθρωπος δεν θα ανεχτεί ξένους να καθορίζουν το μέλλον του. Δεν σε προβληματίζει που ο Λαμπράκης και οι υπόλοιποι εκδότες τον μισούν;

Λωτοφάγος είπε...

@ Συμμερίζομαι τη θλίψη σας, κ. Βαρδάκα. Απόψε επίσης, άναψε η θρυαλλίδα του Κοσόβου. Τηρουμένων των αναλογιών, μήπως γυρίσαμε έναν αιώνα πίσω;

squarelogic είπε...

Τι ειναι αυτα που λετε Λωτοφάγε, την μέρα που η χωρα απειλείται απο 'ακραια καιρικα φαινομενα'?Που ξανακουστηκε χιονόπτωση Φλεβάρη μήνα?
Με το Κοσοβο και την Τζυπρον θ'ασχολουμεθα?

Hypocrite lecteur είπε...

Ας μην τα φορτώνουμε όλα στους Έλληνες, καλέ μου Λωτοφάγε, αν και συνληθως είμαι ο πρώτος που θα το κάνει. Οι πρώτοι που θέλουν να κάνουν μπίζνες με την Τουρκία είναι οι ίδιοι οι Κύπριοι. Όσο για το σχέδιο Ανάν, δεν ξέρω αν έιναι καλό ή κακό. Πάντως, υπήρχαν Τούρκοι και πριν τον Αττίλα στην Κύπρο. Κάποτε, οι δυο κοινότητες ζούσαν ομόσπονδα. Τώρα πια, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση παρά μαι τέτοια ομοσπονδία, κάπως.
Αλλά τι ξέρω εγώ; Είναι πάντα εύκολο να διατυπώνεις κρίσεις αν είσαι μακριά από την πηγή του πόνου.

Locus Publicus είπε...

Γράφω αυτό το σχόλιο μετά το πέρας των εκλογών. Ο Τασσος έχασε τις εκλογές. Δεν γνωρίζω ιδιαίτερα τα πολιτικά της Κύπρου, αλλά έχω την υποψία πως δεν υπάρχει και μεγάλη διάθεση για ένωση του νησιού. Η λύση βολεύει τους Κυπρίους (κρατούν το νησί ελληνικό), και φυσικά την Ελλάδα. Το μόνον που περιμένω σαν αστάθμητο πολιτικό παράγοντα, είναι σε κάποια στιγμή να δημιουργηθεί θέμα αναγνώρισης της κατεχόμενης Κύπρου σαν μια κάποια (δεν ξέρω τί, νόμιμη οντότητα). Η βόρεια Κύπρος δεν μπορεί να μείνει στον αέρα για πάντα.

Στα της Αμερικής - η εκλογή Μπούς ήταν στην ουσία ένα τυχαίο αρχικά, και μελετημένο κατόπιν πολιτικό πραξικόπημα που έπαιξε με τους αριθμούς των εκλεκτόρων, και την ευνοική απόφαση του Αμερ. Αρείου Πάγου. Την περίοδο 2000-2004, τα μαζικά ΜΜΕ των ΗΠΑ κυριολεχτικά φυμώθηκαν. Οχι οτι η Αμερική έγινε δικτατορία. Απλά ασκήθηκαν πιέσεις μεγάλες να μην αντισταθεί ο Τύπος στον ήδη δημιουργηθέντα πόλεμο. Να δώσει προς τα έξω το μήνυμα της ενότητας.

Οι δημοκρατικοί υπο την πίεση να χαρακτηριστούν αντι-Αμερικανοί (ένα χαρτί που παίζεται πολυ εδώ απο τους Ρεπουμπλικάνους), ψήφισαν όλα τα νομοσχέδια του Μπούς. Τώρα ξύπνησαν και προσπαθούν να δείξουν πως έκαναν αντίσταση. Ο Μπούς στηρίχτηκε στο θρησκευτικό ψήφο της ενδοχώρας για να επανεκλεγεί, και στη γενικότερη νοοτροπία των Αμερικανών να δίνουν πάντα μια δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον να λύσει μόνος του το πρόβλημα που δημιούργησε (μην υποτιμάτε την έννοια του second chance, εδώ αυτό είναι πολύ διαδεδομένο σε όλους τους τομείς της ζωής).

Εχετε δίκιο πως πολλά γρανάζια είναι πλέον στα χέρια του Corporate America, και μεγάλο μέρος της αντζέντας ξεκινά απο κεί. Ο Μπούς ήταν όντως ηλίθιος, άφησε μια ομάδα ιδεολόγων να του πάρει την αντζέντα. Ο Cheney είναι καθαρά πετρελαικά συμφέροντα. Ο Rumsfeld άνθρωπος του παρασκηνίου των χρηματοδοτήσεων του Πενταγώνου. Αν ο Tenet δεν φοβότανε αρχικά, το πρόβλημα θα είχε λυθεί.

Ο MacCain δεν έχει να επιδείξει τίποτα, η εκλογή είναι νομίζω των Δημοκρατικών. Ο Reagan ήταν καλός πρόεδρος, όχι ιδιαίτερα έξυπνος, αλλά είχε καλή ομάδα. Το ίδιο και ο Κλίντον. Oι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν βομβαρδισμό της Σερβίας, η ενέργεια ήταν προσωπική χάρη προς τη Γερμανία και το γενικό Ευρωπαικό αδιέξοδο της εποχής.

Θα ολοκληρώσω το σεντόνι με το εξής - οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μια σειρά προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν αμέσως. Εχουν να κάνουν με το εξωτερικό χρέος, τα γεωπολιτικά, και πολλά εσωτερικά. Το θέμα είναι κρίσιμο. Τα υπόλοιπα σε κάποιο προσεχές μπλόγκ.

Λωτοφάγε πάντα καλός!

Hades είπε...

Πολύ ωραία ανάλυση.
Μου έκανε εντύπωση πάντως ότι ο Παπαδόπουλος έμεινε εκτός για να'μαι ειλικρινής. Τώρα αν το ότι δεν τον γούσταραν οι αγγλοαμερικάνοι είναι συμπτωματικό ή όχι, αυτό θα το δείξει μάλλον η ιστορία. Το γεγονός ότι πανηγυρίζουν πάντως που δε βγήκε, δεν μου αρέσει.

Χμ, κι αναφορικά με τον Κλίντον, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή: το στοματικό έπαψε (με δικαστική βούλα) να θεωρείται σεξ... :)

Βάσσια είπε...

Καλημέρα....
Οι Μπους, Κλίντον, Ρέιγκαν και λοιποί, είναι γνωστό ότι κρέμονται από νήματα.
Αυτό όμως που παρήγαγαν, ένας ο Κλίντον, που απορώ πως οι αμερικανοί πολίτες άντεξαν να τον ακούν να απολογείται ψευδώς από τη μία, και να κατακερματίζει την Γιουγκοσλαβία από την άλλη...
Ή τον Μπους, ....δεν υπάρχουν λέξεις να τον περιγράψουν παρά μόνο η δήλωση του "He tried to kill my dad" ..Τάδε έφη ο τρομολάγνος, είναι ότι δημιούργησαν, είδικά ο δεύτερος, μία παγκόσμια κοινωνία τρόμου και χαφιεδισμού, ακόμη και στην ίδια τη χώρα τους.


Η Κύπρος,καταψήφισε το "Σχέδιο Αναν" σύσσωμη, όχι επειδή έκλαψε ο Τάσσος, αλλά γιατί έχει συγκεκριμένη άποψη για το πως επιθυμεί την "ένωση" ή έστω την ομαλή συμβίωση.

Δεν ξέρω ο Χριστόφιας προς τα που έχει στραμμένο το αυτί του, το ΑΚΕΛ όμως έχει άλλα σχέδια και απόψεις, απ'ο ότι διαβάζουμε.

Επειδή ως Έλληνες, όχι όλοι προσωπικά, έχουμε ευθύνη μεγάλη, εύχομαι να μην ξανα ανακατευτούμε με το θέμα, καθόλου.

sergios είπε...

Δεν νομίζω ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος. Οι κύπριοι έχουν δείξει ότι γνωρίζουν το συμφέρον τους και ότι δεν εκβιάζονται από διλήμματα τύπου 2 κράτη ή επανένωση με αποικιοκρατικούς όρους.
Όσον αφορά τους Αμερικάνους προέδρους ο Ρέιγκαν ήταν το πρώτο μοντέλο "συμπαθητικός πρόεδρος-μαριονέτα" με τη βρόμικη δουλειά να γίνεται στο παρασκήνιο (Αφγανιστάν, Ιράν, Νικαράγουα κτλ) την ίδια εποχή που η ΕΣΣΔ έβγαζε γηραλέους γ.γ. και εμείς είχαμε Ανδρέα. Το μοντέλο αυτό, με κάποιες τροποποιήσεις, αντιγράφεται και στη συνέχεια τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού (εσχάτως και εδώ) όχι πάντα με την ίδια επιτυχία. Δε νομίζω ότι ο Ομπάμα ξεφεύγει από αυτό το μοτίβο. Καλή συνέχεια.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Όντως η φράση του Τάσσου ήταν ανατριχιαστική. Τη θυμάμαι σαν τώρα. Ήταν μόλις είχε εκλεγεί ο Καραμαλής με υπουργό Εξωτερικών τον έμπειρο Μολυβιάτη όταν εκβιάστηκε σχεδόν η υπογραφή του σχεδίου. Ευτυχώς ο Τάσσος αποδείχτηκε γάτα.
Συμφωνώ με τον Hl ότι δεν φταίνε μονο οι Έλληνες για τα δεινά των Κυπρίων.
Και είναι "περίεργο", ανησυχητικό και ήττα της εξ. μας πολιτικής που ο Πούτιν θέτει θέμα Βόρειας Κύπρου με αφορμή την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

Πάντως σύμφωνα με την "Κυριακ Ε" ο Ομπάμα έχει άκρως φιλελληνικές θέσεις, σε βαθμό, προσθέτω εγώ, που να δημιουργούν υποψίες για την ειλικρίνεια του: θέτει θέμα Πατριαρχείου, σχολής της Χάλκης, Βόρειας Κύπρου και Fyrom!
Οι Αμερικανοί της Fyrom μάλιστα αποφάσισαν να μην τον ψηφίσουν!
Ελπίζω, με την γνωστή αφέλειά μου που θέλει να δίνει πάντα αγαθές προθέσεις, να μην το κάνει για την ψήφο των ομογενών(καλό ε;).

vasikos metoxos είπε...

Λωτοφάγε καταπληκτικό ποστ και φοβερά σχόλια από την παρέα των συνήθως υπόπτων. Με δεδομένο το αποτέλεσμα της κάλπης στην Κύπρο μάλλον πάμε για Κασουλίδη. Υπενθυμίζω το πρόσφατο μνημόνιο Χριστόφια -Ταλάτ για τη λύση του κυπριακού. Σε κάθε περίπτωση γυρίζουμε σελίδα.
Όσο για το Κόσοβο ακούσατε πως συνδύασε την ανακήρυξη ο Πούτιν με την Κύπρο. Θα έχουμε ιστορίες.
Στο Στέιτ πάμε για αλλαγή. Την εκλογή στους δημοκρατικούς θα κρίνουν οι μη εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο συνέδριο που μάλλον θα ψηφίσουν Χίλαρι. Και θα πληρωθούν οι γραφές. Όταν μου το έλεγε ένας φίλος το 2000 μου φαινόταν υπερβολικό. Όχι πλέον. Μπους-Κλίντον-Μπους (ο W)- Κλίντον (Χίλαρι)και μετά πάλι Μπους (ο άλλος γιος ο Τζεφ)!!!

Βάσσια είπε...

Σκέφτομαι, πολύ σοβαρά, εάν επιτρέψουν στον Ομπάμα, αυτόν που τουλάχιστον εμείς βλέπουμε ότι είναι, να βγει πρόεδρος των Η.Π.Α.
Μακάρι να βγω ψεύτρα, αλλά πολύ αμφιβάλλω.

Τώρα, η Κύπρος θα αναδείξει Πρόεδρο, αυτόν που επέλεξαν οι ίδιοι οι Κύπριοι.
Εάν επιθυμούν "στήριξη" από μεγάλες δυνάμεις, μάλλον θα την έχουν, δεδομένης και της ικανοποίησης των Η.Π.Α . των Κατεχομένων, της Τουρκίας και της Ε.Ε. , μετά την μη νίκη του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Το μείζον θέμα,πιστεύω είναι το Κόσοβο, το οποίο,εκ προοιμίου η Κύπρος αρνήθηκε να το αναγνωρίσει, εν αντιθέσει με πολλούς που έσπευσαν.
Μία εντεταλμένη υπηρεσία που έλαβε τέλος.

Η συνέχεια με ανησυχεί.

Καλησπέρα

Λωτοφάγος είπε...

Ζητώ συγγνώμη για τη μεγάλη καθυστέρηση στις απαντήσεις μου, αλλά ο Η/Υ μου παρουσίασε βαριάς μορφής ίωση και βρίσκεται στα στοργικά χέρια του θεράποντος ιατρού. Μέχρι να βγει από την εντατική, θα χρησιμοποιώ φιλικό λάπτοπ.

@ Χαχαχα, squarelogic. Έλα ντε, με τι κάθομαι και ασχολούμαι! Το πιο κουφό όμως, το άκουσα από τον Λαζόπουλο χτες: εν μέσω της γενικής υστερίας, εκδηλώθηκαν 93 ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ!!! Είμαστε για τα σίδερα, ούτε καν για τα μπάζα! Μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε οικο-κηδεμόνα, μήπως και μας σώσει από τον μίστερ Χάυντ που κρύβουμε μέσα μας;

@ Φυσικά, hypocritelecteur, και όχι μόνο μπιζνες. Είναι οι καλύτεροι πελάτες των τουρκοκυπριακών καζίνων και κάθε λογής παράνομων και ημιπαράνομων δραστηριοτήτων! Τι νόμισες; Έλληνες είναι κι αυτοί!
Μετά τα όσα μεσολάβησαν αυτά τα 40 χρόνια, δεν ξέρω αν μπορεί να λειτουργήσει μια ομοσπονδία: προϋποθέτει ισοτιμία, δημοκρατία, καλή θέληση και, προπαντός, όχι κηδεμόνες! Ποιος θα πείσει την Τουρκία για αυτό; Όχι βέβαια οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί!

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητέ Λόκους, σχετικά με την Κύπρο ισχύει και για σένα το δεύτερο μέρος της απάντησης που έδωσα στον hypocritelecteur.
Στη δημοκρατία κανείς δεν φιμώνεται ούτε φλομώνει τον κυρίαρχο λαό στα ψέματα. Μετά την 11/9, ο patriot act δεν στέρησε μόνο από τους Αμερικανούς την ελευθερία τους αλλά και από τους Ευρωπαίους. Φταρνίζεται η Αμερική και συναχώνεται η Ευρώπη: κάμερες, παρακολουθήσεις, φακέλωμα, υστερικά μέτρα ασφαλείας, απαγωγές!
Η δεύτερη ευκαιρία δεν δόθηκε στους αναλφάβητους και ανυποψίαστους Αφγανούς αμάχους, που μια ωραία πρωία δέχτηκαν βόμβες εξ ουρανού! Ούτε βέβαια στους εγγράμματους Ιρακινούς που στέναζαν κάτω από τον δικτάτορα που οι ΗΠΑ εξέθρεψαν!
Για τον Μακ Κέιν, μάλλον δίκιο έχεις, παρά το ότι παρουσιάζεται ως έντιμος βετεράνος.
Περιμένουμε να μας δώσεις πληροφορίες από πρώτο χέρι...

Βάσσια είπε...

Λωτοφάγε, σκέπαζέ το ε;;;
Να συνέλθει.
:-)

γ.κ. είπε...

"Κάποιοι ευχαρίστως θα θυσίαζαν την Κύπρο για να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν μπίζνες στην Τουρκία."

Εννοείται εδώ πουλάνε την δική τους
χώρα, στα ξένα κόλλυβα θα σταματούσαν;


Νομίζω πως οι Κύπριοι ξέρουν πολύ καλύτερα από εμάς τι πρέπει να κάνουν.Τους θεωρώ καλύτερους διαπραγματευτές από εμάς(συνεννοούνται καλύτερα στα "αγγλικά".
Συνεπώς δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε, γιατί δεν είμαστε Ικανοί να κάνουμε κάτι τέτοιο.
Σε κάποια, αρκετά, χρόνια θα έχουμε την χαρά να αναγνωρίζουμε μερικές Ελληνικές λέξεις στα τραγούδια τους όπως με τους Ελληνες της κάτω Ιταλίας.
Κάθε δράση-βοήθεια των Ελλήνων πολιτικών μόνο κακό μπορεί να προξενήσει στον αποδέκτη. (εδώ δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τα κονδύλια της ένωσης θα βοηθήσουν άλλους;)
Εκτός αν δεν τους γουστάρουμε και από φθόνο θέλουμε να ασχολούνται και αυτοί με το τίποτα.

και τις ονομασίες, του τύπου

"πρώην διεθνής αποικιακή και εναλλασσόμενη δημοκρατία της κύπρου"
η
"κυπριακή δημοκρατία της μαντήλας"
η
afrodite's island republic

και άλλα τέτοια ευτράπελα.


Καλημέρα λωτοφάγε-Ωραίο ποστ.

Λωτοφάγος είπε...

YES! Η ιατρική έκανε πάλι το θαύμα της και ο αγαπημένος μου υπολογιστής βγήκε όλοκαίνουριος από την εντατική! Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

@ Καλώς ήρθες, αγαπητέ Άδη. Έχεις δίκιο, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, και οι Αγγλοαμερικανοί ξέρουν να περιμένουν! Τώρα που ο Τάσσος βγήκε από τη μέση, μένει να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο Χριστόφιας. Γιατί ο Κασουλίδης και το ΔΗΣΥ έχουν ξεκάθαρη θέση. Το ΑΚΕΛ είναι πολύ πιο δημοκρατικό κόμμα, και ο Χριστόφιας δεν έχει τη δύναμη να παρακάμψει τη θέληση της βάσης.
Όντως, αποφασίστηκε ότι το στοματικό δεν είναι σεξ. Φαντάζομαι πως πολλοί είναι εκείνοι που έχουν τώρα κρίση ταυτότητας!

Λωτοφάγος είπε...

@ Πολύ θα θέλαμε να μην ξαναανακατευτούμε, καλή μου Βάσια, αλλά τα Βαλκάνια βράζουν πάλι και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα ανακινηθεί θέμα Θράκης! Θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε (δες ανάρτηση 13-2-07 του Χρίστου Βαρδάκα, σχετικά με το ιδιαίτερο καθεστώς των μουσουλμάνων εκεί).
Το Κόσοβο είναι ο Δούρειος Ίππος των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι εγώ το ίδιο πιστεύω για τους Κύπριους, Σέργιε. Έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου για πολλούς αιώνες. Μας έκαναν εθνικά υπερήφανους με το δημοψήφισμα. Ελπίζω να μην λυγίσουν τώρα! Αλήθεια, εμείς δεν θα κάνουμε κανένα δημοψήφισμα; Κάθε κυβέρνηση (μειοψηφίας, πάντα!) θεωρεί ότι έχει λευκή επιταγή μετά τις εκλογές: αυτοί κάνουν τα δικά τους και εμείς κοιτάμε τις δουλειές μας!
Για τον Ομπάμα έχω ακριβώς τις ίδιες υποψίες.

@ Η Ρωσία, φίλε Παράξενε Ελκυστή, και η κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτική, που καθορίζεται κυρίως από τα οικονομικά της συμφέροντα. Το θέμα είναι ΕΜΕΙΣ τι κάνουμε! Αν περιμένουμε να μας υπερασπιστούν άλλοι, σωθήκαμε! Και στο κάτω κάτω γιατί να το κάνουν, τη στιγμή που συμπεριφερόμαστε αλλοπρόσαλλα;

@ Ευχαριστώ, φίλε Βασικέ Μέτοχε. Ναι, κι εγώ θα εκπλαγώ αν βγει Ομπάμα! Αλλά τον Κασουλίδη, γιατί τον έχεις σίγουρο;

@ "Συνεννοούνται καλύτερα στα αγγλικά"! Πολύ νόστιμο, Ψουξ. Θα δούμε, θα δούμε. Όπως είπα και πιο πάνω, το ΑΚΕΛ είναι πολύ δημοκρατικό κόμμα, συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ψουξ, ξέχασα να επαινέσω την εφευρετικότητά σου: ειδικά η πρώτη ονομασία που προτείνεις, θα μπορούσε να γίνει το αρκτικόλεξο FICAROC, έ; Καθόλου κακό, αγαπητέ, καθόλου κακό! Χαχαχα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Από δω κι εμπρός, Βάσια, και θα το σκεπάζω και δεν θα βήχω πάνω του! Μου βγήκε ευαισθητούλης!

ILIAS είπε...

Φίλε λωτοφάγε

Έχεις καμμιά εξήγηση για το πώς ένας πραγματικός ηγέτης όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος έμεινε εκτός 2ου γύρου!;

Κάτι πρέπει να παίχτηκε... δεν μπορεί

mtryfo είπε...

Γιατί πάντα ψάχνουμε να βρούμε "τι φταίει" ?

Οι Κύπριοι δε ψήφισαν? Δεν ψήφισαν ούτε Άγγλοι, ούτε Αμερικάνοι, ούτε Ευρωπαιοι γενικώτερα....

Αρα θα έχουν τους λόγους τους που δεν επέλεξαν τον Παπαδόπουλο.
Εξ άλλου γιατί θα πρέπει να ξέρουμε εμείς καλύτερα απ τους κύπριους?

Μερικές φορές δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να "χώνουμε τη μύτη μας" στα εσωτερικά των ανεξάρτητων κρατών κι ας πρόκειται για την Κύπρο...
Αν φαίνεται "επιθετικό" το σχόλιό μου, ζητώ συγγνώμη δεν γνωρίζω "προσωπικά" κανέναν, απλώς αυτές τις μέρες έχω ακούσει πάμπολλα , ποικίλα σχόλια απ τον ελλαδικό χώρο, λες και οι κύπριοι είναι άσχετοι και δεν ξέρουν να εκλέγουν αυτόν που επιθυμούν να τους κυβερνήσει...
Νομίζω ότι ήγγικεν ο καιρός να τους αφήσουμε στην ησυχία τους, αρκετά τους ανακατέψαμε...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλημέρα σας
Έχεις δίκιο ..ότι κάτι παίχτηκε.
o vasikos metoxos..σκιάγράφησε την πολιτική του στάση, σωστά..
Νομίζω ..να απομακρυνθούν, θέλουν,
όσοι θυμίζουν έντονα το παρελθόν..και να δουν πως θα τα βρουν,
Για τον Ομπάμα..Θα τον βρίζουν σίγουρα, μάλλον όχι για το χρώμα του..
Αν θυμάσαι τι έγινε επί Κάρτερ..πανηγύριζε όλη η ελλάδα, όταν βγήκε.! Περίμεναν να ..λύσει όλα τα προβλήματα μας,αλίμονο..

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Λωτοφάγε,εξαιρετικό πόστ κι εξίσου εύστοχα σχόλια απο πολλούς! Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την αποτυχία του Τάσσου που ήταν λίαν επιθυμητή απο τους διεθνείς παράγοντες,πιστεύω,όσο κι αν ηχεί λίγο παράξενα,ότι η λύση είναι Χριστόφιας. Βολεύει περισσότερο για τον κατευνασμό αντιδράσεων... Διάβαζα προχθές ότι εδώ και καιρό έχουν εξαφανιστεί κόκκινες σημαίες κι ότι άλλο θυμίζει το παρελθόν,ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πιστός χριστιανός Ορθόδοξος και εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα... Πέραν αυτών βέβαια αφενός με δεδομένες τις θέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ-Ε.Ε. και αφετέρου τις εξελίξεις με το Κόσσοβο τα πράγματα είναι σκούρα. Και κάτι για το εύστοχο ερωτηματικό στον τίτλο του πόστ. Στους Ελληνοκύπριους εδω και 30 τόσα χρόνια δόθηκε άφθονη ευημερία μπάς και ξεχάσουν. Απ' ότι φάνηκε αρκετοί δεν ξέχασαν αλλά και η πλειοψηφία δεν είναι διατεθειμένη να μοιραστεί το μέλλον της με τους Τουρκοκύπριους ιδιαίτερα κάτω απο μία αμφίβολης αποτελεσματικότητας ομοσπονδία. Οψόμεθα!

Ο άλλος είπε...

Οι ιδέες αναπτύσσονται όταν υπάρχει ελευθερία και αρχίζουν να απειλούνται όταν ξαφνικά η κυβέρνηση έχει μια ιδέα για το τι είναι ελευθερία. Το διαδύκτιο δεν χρειάζεται ούτε μπάτσους, ούτε κουκουλοφόρους. Διαδώστε το

Unknown είπε...

@άλλος.
Η ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία και ανευθυνότητα. Η ασυδοσία, η ανευθυνότης, η αναίδεια του λόγου καταλύουν την ελευθερία. Η αρχή της ελευθερίας των ιδεών δεν προστατεύει την ανώνυμη συκοφαντική δυσφήμηση. Δεν είμαι βεβαίως υπέρ οιασδήποτε προληπτικής λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Πλην όμως η δια του διαδικτύου ελεύθερη –και ανώνυμη- έκφραση (όπως και κάθε άλλη έκφραση, επώνυμη ή/και ανώνυμη) δεν επιτρέπεται να βλάπτει τα έννομα αγαθά τρίτων. Επομένως ορθώς επιβάλλονται κυρώσεις σε εκβιαστές, συκοφάντες κλπ δια του διαδικτύου. Η προστατευτική της τιμής, της υπολήψεως κλπ νομοθεσία ισχύει και για την έκφραση στο διαδίκτυο. Η συκοφαντική δυσφήμιση ισοδυναμεί με την ανθρωποκτονία. Η ανθρωποκτονία αναιρεί από το θύμα το βιολογικό στοιχείο της υπάρξεως του. Η συκοφαντική δυσφήμηση τού αναιρεί το ηθικό στοιχείο. Την τιμή και την υπόληψη του θύματος.

mmexer είπε...

κι όμως η φράση του Τάσσου ήταν συγκλονιστική και ειλικρινέστατη.. Γιατί η "αποχώρηση στρατευμάτων σε βάθος χρόνου" που έλεγε το Σχέδιο Ανάν θα εκανε την Κύπρο κοινότητα.

Πάντως δεν ψήφισαν με βάση το Σχέδιο Ανάν ή την πατρίδα. Ψήφισαν με βάση τις κομματικές τους επιλογές.

Τώρα ο Χριστόφιας... Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Πάλι με τις ευλογίες του ΔΗΚΟ! Αν θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας ο χρόνος θα δείξει!