Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Τίτλοι τέλους - πέμπτο και τελευταίο μέρος


[Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη από την εφημ. Καθημερινή της 12.1.08]

Νοέμβριος Ο μήνας ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία του Μεξικού: ο τυφώνας Noel έπληξε την πολιτεία Tabasco, σκοτώνοντας τουλάχιστον 115 ανθρώπους και αφήνοντας χιλιάδες άστεγους! Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, σφοδρή καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα αναγκάζει τους Ολλανδούς να θέσουν για πρώτη φορά σε λειτουργία το φράγμα του Ρότερνταμ!
Η «κυρία του Προέδρου» -όπως την αποκαλούν επειδή είναι σύζυγος του απερχόμενου προέδρου της χώρας- Κριστίνα Φερνάντες κερδίζει τις εκλογές της Αργεντινής, παρά τις σεξιστικές επιθέσεις εναντίον της. Αντιθέτως, το περιβάλλον της Χίλαρι Κλίντον χειρίζεται επιδέξια το θέμα του σεξισμού, αφού με τον τρόπο αυτόν προκαλεί τη συμπάθεια των γυναικών που λησμονούν τη γενναιόδωρη υποστήριξη του εβραϊκού λόμπι!
Η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν για κοινές εκπαιδευτικές πτήσεις των καναντέρ, προκειμένου οι πιλότοι να είναι συνεχώς έτοιμοι για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Την ίδια στιγμή, η ακαταπόνητη, παρά τα 92 της χρονάκια, φιλέλλην ιστορικός Ζακελίν ντε Ρομιγί συγκεντρώνει χρήματα για την αναδάσωση της Ηλείας!
Εθνικιστικό παραλήρημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου: απαιτεί την αναγνώριση ελληνικής(!) μειονότητας στη FYROM και καλεί σε αγώνα για να πάρουμε το Μοναστήρι! Απτόητη η γειτονική χώρα επαναφέρει στις πινακίδες των αυτοκινήτων της τα αρχικά ΜΚ (Μακεδονία).
Το νέο σίριαλ «Ζωνιανά», το οποίο θα μας απασχολήσει για τουλάχιστον ένα μήνα, ξεκινά όταν ομάδα ειδικών φρουρών της αστυνομίας, που εκστρατεύει στην περιοχή Μυλοποτάμου Κρήτης για να κυνηγήσει χασισοκαλλιεργητές, δέχεται πυρά. Τρεις αστυνομικοί τραυματίζονται, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Το όνομα του χωριού μπαίνει στην καθημερινή μας ζωή, αποδεικνύοντας ότι τα πολιτιστικά αδιέξοδα οδηγούν στη μαφία και αντιστρόφως. Αλήθεια και φαντασία μπερδεύονται γλυκά και οι συνήθεις καφενόβιοι χιουμορίστες κυκλοφορούν νέα σειρά ανεκδότων!
Στο Πακιστάν ο Μουσάραφ προχωράει σε πραξικόπημα και κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο πολιτικό προσκήνιο θα παιχτεί μία ακόμα αρχαία τραγωδία, αλλά το ζητούμενο είναι ποιοι κινούν τα νήματα από τα παρασκήνια! Γιατί αυτοί ακριβώς θα σκοτώσουν τη Μπεναζίρ Μπούτο στο τέλος του χρόνου!
Μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον αναβάλλεται η συζήτηση για τη γενοκτονία των Αρμενίων στο Κογκρέσο, αλλά η έκθεση της Κομισιόν κρίνει την Τουρκία ανέτοιμη για ένταξη στην Ε.Ε. και οι ΗΠΑ απαγορεύουν την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ. Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία εκτίει ακόμα ποινή (αθάνατε Βύρων!) για την άρνησή της το 2003 να επιτρέψει τη διέλευση των Αμερικανών από το έδαφός της.
Ο Αλέκος Αλαβάνος υποδέχεται με μια… νοερή ανθοδέσμη τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος για πρώτη φορά μας κάνει τη χάρη να εμφανιστεί στην «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή! Ο αναπλ. Καθηγητής Βιολογίας στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κάνει επερώτηση στη Βουλή σχετικά με την προπαγάνδα υπέρ των μεταλλαγμένων στο βιβλίο Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου. Νέο κρούσμα βλακείας εκ μέρους του υπουργείου ή προσπάθεια να περάσουν τα μεταλλαγμένα στη συνείδηση των μαθητών; Την ίδια στιγμή, ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και ευρωβουλευτής της Ν.Δ.(!) Σταύρος Δήμας αρνείται να δεχτεί την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Επίσης προειδοποιεί την κυβέρνηση και τη Νομαρχία Ηλείας ότι, αν προχωρήσουν στην οικοδόμηση της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Καϊάφα που κάηκε τον Αύγουστο, θα τους κόψει τα κοινοτικά κονδύλια! Τελικά, αυτό το παιδί μάς εκπλήσσει κάθε μέρα και πιο πολύ!
Εμείς ασχολούμαστε με την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η Μονή Πεντέλης και πλήθος οικοδομικοί συνεταιρισμοί αντιδρούν στην αναδάσωση της Πεντέλης, μην αφήνοντας την παραμικρή αμφιβολία για τους ηθικούς (τουλάχιστον) αυτουργούς της μεγάλης φωτιάς! Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δακρύζει και αδυνατεί να συνεχίσει την ομιλία του στην Πάτρα, ενθυμούμενος την οικολογική καταστροφή του καλοκαιριού. Η είδηση αφιερώνεται σε όσους δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι!
Η Γαλλία παραλύει από την απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΜ. Ο Σαρκοζί θέλει να αλλάξει το όριο πρόωρης σύνταξης από τα 37,5 στα 40 έτη εργασίας. Ενώ το μέτρο αγγίζει μόνο 500.000 ανθρώπους, έξι στους δέκα Γάλλους είναι, λέει, υπέρ της κατάργησης των «προνομίων». Την επόμενη μέρα παραλύει και η Γερμανία, λόγω απεργίας των εργαζομένων στα τρένα, ενώ στα τέλη του μήνα έρχεται η σειρά της Ιταλίας!
Η απολύμανση των σφαγμένων κοτόπουλων σε «μπάνιο» από χλωρίνη που εφαρμόζουν οι αμερικανοί πτηνοτρόφοι άφηνε μέχρι πρότινος παγερά αδιάφορη την Ε.Ε., η οποία όμως φαίνεται να υποχωρεί στις πιέσεις και να δέχεται να τα εισαγάγει! Είναι ανακουφιστικό να σου εγγυώνται καθαριότητα με την «εγγύηση της χλωρίνης κλινέξ»!
Τέσσερα χρόνια μετά την «Επανάσταση των Ρόδων» (όταν μας τελείωσαν τα χρώματα, πιάσαμε τα φιόρα!) στη Γεωργία, ο πρόεδρός της Σαακασβίλι δεν είναι πια ανεκτός ούτε από τη Μόσχα ούτε από τον λαό του. Αν και έχει προκηρύξει εκλογές για τις αρχές Ιανουαρίου και η αντιπολίτευση είναι φιλονατοϊκή όπως και ο ίδιος, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες, νερό και δακρυγόνα εναντίον μεγάλης διαδήλωσης. Απειλεί δε τη Μόσχα ότι θα εισβάλει στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία (για όποιον έχει ξεχάσει, εκεί βρίσκεται η Μπεσλάν με το τραγικό σχολείο).
Εγκαινιάζεται αιφνιδιαστικά στη Θράκη ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Παρόντες οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών και ο… αμερικανός υπουργός ενέργειας. Για να μην ξεχνάμε ποια είναι υπερδύναμη!
Τα κερδοφόρα δρομολόγια της Ολυμπιακής βάζει στο μάτι η ιρλανδική εταιρεία φθηνών ναύλων Ryanair, και ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης (γνωστός και ως υπεύθυνος για την αναγνώριση των κέντρων ελευθέρων σπουδών) της ανοίγει το δρόμο: εξαγγέλλει την πώληση ή το κλείσιμο της Ολυμπιακής, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών. Ως πρότυπό του αρχικά λέει πως έχει τη SABENA και αργότερα την EL AL! Μέσα στο χαμό περνάει απαρατήρητη η είδηση της αγοράς 2 πολυτελών αεροσκαφών από το ΚΥΣΕΑ για τη μεταφορά των αξιωματούχων!

Δεκέμβριος Παρά τις 68 ενδιαφέρουσες μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Τσάβες για το σύνταγμα της Βενεζουέλας, οι πολίτες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην 69η (απεριόριστη επανεκλογή του προέδρου) και τις απορρίπτουν συλλήβδην!
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας John Howard ο οποίος: α) αρνήθηκε να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, με αποτέλεσμα ξηρασία, πυρκαγιές, καταστροφή των κοραλλιών και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, β) έστειλε στρατό στο Ιράκ βάζοντας τη χώρα του στη μαύρη λίστα της Αλ Κάιντα και γ) έχει υπογράψει για την κατασκευή εργοστασίου στην Τασμανία που θα καίει 500.000 τόνους ξυλείας από παρθένα δάση το χρόνο , στέλνεται σπίτι του με κούριερ! Ο διάδοχός του, ο εργατικός Κέβιν Ρουντ έχει υποσχεθεί να διορθώσει τα λάθη του προκατόχου του, να συμφιλιωθεί με τους αβορίγινες και να προσεταιριστεί την Ινδονησία.
«Ας αφήσουμε και κάποια κομμάτια του τόπου μας ακατέργαστα!»: με αυτή τη φράση το δημοτικό συμβούλιου του Aberdeenshire κόβει το βήχα του Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος ετοιμαζόταν να ξεκινήσει ένα γιγάντιο τουριστικό πρότζεκτ σε ακτή της Σκοτίας! Κύριε Χρονόπουλε, δήμαρχε Ζαχάρως, ακούτε; Από την άλλη, οι τιμές των αγγλικών ακινήτων μειώνονται σταθερά. Στην Ελλάδα αυξάνονται, διότι προφανώς είμαστε πλουσιότεροι!
14 χρόνια μετά τη φυλάκισή του στις ΗΠΑ για κατασκοπία υπέρ της Ελλάδας, επιστρέφει στη χώρα μας ο πρώην διπλωματικός υπάλληλος Στηβ Λάλας, για να εκτίσει τα υπόλοιπα 5. Του επιφυλάσσεται υποδοχή ήρωα.
10.000 αξιωματούχοι από 190 χώρες συναντιούνται στο Μπαλί της Ινδονησίας για να συζητήσουν για τις κλιματικές αλλαγές. Να κάνω μια πρόταση; Την επόμενη φορά να συνεδριάσουν πάνω σε παγόβουνο, μήπως και καταλήξουν αμέσως σε απόφαση! Στο Μπαλί και εγώ θα συζητούσα με το πάσο μου!
Ενάμιση χρόνο μετά, οι έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού καταλήγουν στην ύπαρξη καρτέλ στο γάλα και ρίχνουν πρόστιμα. Κύριοι, πριν διαλυθείτε ησύχως, δεν ψάχνετε λιγάκι και το θέμα του πανάκριβου χαρτιού τουαλέτας (που δεν είναι καν εισαγόμενο) ή των απορρυπαντικών; Αντε, τώρα που είστε ακόμα ζεστοί! Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, η Αθήνα σκαρφάλωσε 30 (!) θέσεις και είναι πλέον 29η στον κατάλογο των ακριβότερων πόλεων του κόσμου! Ας σημειωθεί ότι η Βαρκελώνη –ασύγκριτα φιλικότερη στο χρήστη- είναι 31η.
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακηρύσσεται επίτιμος ιερέας στο Βατικανό, ενώ ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ ασπάζεται τον καθολικισμό! Μήπως η περίφημη ευρωπαϊκή ανεξιθρησκεία φεύγει αγκαλιά με το φάντασμα του ουμανισμού, ο οποίος, κατά τον Χόμπσμπαουμ, εκτελέστηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο;
Παρά το ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαβεβαιώνουν ότι το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει ανασταλεί από το 2003, τα γεράκια του Πενταγώνου ονειρεύονται βόμβες και θάνατο! Ωστόσο, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα καλεί επισήμως τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ως προσωπικό του φιλοξενούμενο για το προσκύνημα στη Μέκκα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από την ιρανική επανάσταση του 1979. Θέλω να τονίσω ότι η Σαουδική Αραβία (το φέουδο της δυναστείας των Σαούντ, δηλαδή) είναι από τους καλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ, παρά το απηρχαιωμένο και καταπιεστικό της καθεστώς. Εξάλλου, εβραίοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να πείσουν με άρθρα τους τα πιο πάνω γεράκια ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για το Ισραήλ, αλλά και πολλές άλλες χώρες όπως την Ισπανία (Χώρα των Βάσκων) και τη Γαλλία (Κορσική).
Ογκώδης διαδήλωση κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Μαγγίνα. Εργαζόμενοι της ΔΕΗ καλύπτουν τις κάμερες -που οδήγησαν στην παραίτηση 7 μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων λόγω διαφωνίας- με σακούλες σκουπιδιών. Με τρία σκάνδαλα σε βάρος του, ο Μαγγίνας επιτέλους παραιτείται. Θα τον διαδεχθεί η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
Η απόπειρα αυτοκτονίας του Χ. Ζαχόπουλου θα επισκιάσει το σκάνδαλο Μαγγίνα που επισκίασε τη μαφία των Ζωνιανών, που είχε επισκιάσει το σκάνδαλο Σουφλιά! Ποτέ δεν πλήττουμε σ’ αυτή τη χώρα! Δυστυχώς η δολοφονία της Μπούτο δεν καταφέρνει να επισκιάσει την υπόθεση Ζαχόπουλου, που έχει όσα εξιτάρουν τον λιμασμένο μικρομεσαίο: σεξ, χρήματα και DVD!

6 σχόλια:

ILIAS είπε...

Πολύ καλή δουλειά ένα μπράβο από 'μένα. Διάβασα προσεχτικά και το 2ο μέρος της ανασκόπησής σου.
Αυτή τη φορά δεν θέλω να σχολιάσω επιμέρους κομμάτια της μιας και θα γράφω για κανα 2ωρο.
Απλά και πάλι ένα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστούμε για την ευαισθησία σου και όσα μας υπενθύμισες.

Προσυπογράφω τα όσα λες στο Υστερόγραφο.

Καληνύχτα φίλε

Μετεωρίτης είπε...

Πραγματικά
η ανασκόπηση ήταν μακροσκελής-αλλά όλα τα γεγονότα που έγιναν ήταν γεγονότα με... γάμα (κεφαλαίο).
(Ουπς, τώρα χάνω κι εγώ το στιλ μου, διάβασα το σχόλιό σου στο προηγούμενο post, χα, χα!).

Πολύ καλή δουλειά, Λωτοφάγε, πλάκα-πλάκα, κάτι τέτοια κείμενα θέλουν εκτύπωση και κατευθείαν... αρχειοθέτηση.
Που αλλού θα βρούμε τέτοια λεπτομερή καταγραφή;!
Δούλεψες αρκετά και μπράβο σου.

Καλημέρα Λωτοφάγε
(πρόβλεψη για το έτος που διανύουμε, δεν έχει;)

vasikos metoxos είπε...

Μου άρεσε το υστερόγραφο. Όπως έγραψε και ο Μπρεχτ, "ξέρουμε πως είμαστε περαστικοί και πως ύστερα από εμάς τίποτα το αξιόλογο δεν θα 'ρθει."

Καλή μπλογκοχρονιά με ωραία πόστ λωτοφάγε.

ΒΜ

γ.κ. είπε...

---10.000 αξιωματούχοι από 190 χώρες συναντιούνται στο Μπαλί της Ινδονησίας για να συζητήσουν για τις κλιματικές αλλαγές. Να κάνω μια πρόταση; Την επόμενη φορά να συνεδριάσουν πάνω σε παγόβουνο, μήπως και καταλήξουν αμέσως σε απόφαση! Στο Μπαλί και εγώ θα συζητούσα με το πάσο μου!----


εμένα πάλι αυτό το σχόλιο σου,
μου ήρθε "κουτί"
μου έφτιαξε το κέφι!

να είσαι καλά

sergios είπε...

Και πάλι πολλά συγχαρητήρια για την πολύ καλή ανασκόπηση! Θα σταθώ στο: "Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, η Αθήνα σκαρφάλωσε 30 (!) θέσεις και είναι πλέον 29η στον κατάλογο των ακριβότερων πόλεων του κόσμου!"
Δεν είναι να απορεί κανείς με αυτό γιατί είναι γνωστό ότι η αγαπημένη μας πόλη διαθέτει:
α) Καταπληκτικές υποδομές στον τομέα καθαριότητας
β) κορυφαίο οδικό δίκτυο και άψογες συγκοινωνίες
γ) φιλικούς και εξηπηρετικούς κατοίκους
δ)Καθαρή και υγιεινή ατμόσφαιρα
ε)άφθονους ελεύθερους χώρους και χώρους κοινόχρηστου πρασίνου και το βασικότερο
στ) Τα κατάλληλα πρόσωπα στην κεντρική και τοπική εξουσία που θα φροντίσουν όλα αυτά να τα απολαύσουν και οι επόμενες γενιές.
Άντε και του χρόνου πρώτοι!
Καλή χρονιά

Λωτοφάγος είπε...

Καλησπέρα σας.
@ Έκτορα, σε ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που σου άρεσε. Αγαπώ τις ανασκοπήσεις και σκέφτηκα να κάνω μία... λωτοφαγική ώστε του χρόνου (νά'μαστε καλά) να ανατρέξω σε αυτήν και να δω τι συνεχίστηκε φέτος και τι ξεχάστηκε!

@ Τι πρόβλεψη να κάνω, Μετεωρίτη μου; Όποιος είναι εκτός δημοσιογραφικού κυκλώματος, όπως εγώ, παρακολουθεί με γουρλωμένα μάτια και πάει τοίχο τοίχο μην του έρθει κανένας ιδανικός αυτόχειρας στο κεφάλι!
Πάντως, πέρα από την πλάκα, με ανησυχούν τρία θέματα κυρίως: η στεριά που αποκαλύπτεται στο Β. Πόλο (ανασκόπηση Σεπτεμβρίου), η επικείμενη αναγνώριση του Κοσόβου και οι κυπριακές εκλογές. Και τα τρία μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα στον κόσμο μας, προκαλώντας πολέμους και καταστροφές!
Είδες; Πήρα πάλι το σοβαρό μου!

@ Ευχαριστώ, Βασικέ. Και η δική σου ανάρτηση ήταν εξαιρετική. Θα σου γράψω αύριο.

@ Έχω άδικο, Ψουξ; Dolce Vita στο Μπαλί οι 10.000 λιμοκοντόροι που συζητούσαν για το μέλλον μας!

@ Είδες, Σέργιε; Αφού λοιπόν προσφέρει τόσα καλά αυτή η πόλη, πώς να μην είναι πανάκριβη; "Αχ, θ'αρπάξω τη μαγκούρα και θα δέρνω μια βδομάδα!", όπως τραγουδούσε παλιά ο Νταλάρας (μάλλον προτού γεννηθείς εσύ, φίλε μου!).