Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Διαμάντια στο βούρκο!

[Του Στάθη, από τη χθεσινή Ελευθεροτυπία]

Είναι μια από τις πολλές αντιφάσεις αυτής της χώρας το γεγονός πως, όταν χρειάζεσαι ανάσες οξυγόνου από την ασφυξία που σου προκαλούν κανάλια και εφημερίδες, μπορείς απλώς να επιστρέψεις στην τόσο δυσφημισμένη κρατική τηλεόραση!

Αυτή τη βδομάδα είχε πολλά διαμαντάκια: Δευτέρα, «Παρασκήνιο» (ΕΤ1) για τα blogs, όπου είδαμε τον Άνεμο και τον Old boy, Τετάρτη «Εξάντας» (ΝΕΤ)και Πέμπτη «Θεματική βραδιά» (ΕΤ1). Απόψε προβάλλεται επιτέλους το τρίτο επεισόδιο της θαυμάσιας σειράς «Άμυνα Ζώνης» (από το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη) και αύριο η Ε. Κυριακοπούλου («Η ζωή είναι αλλού», ΕΤ1) θα συζητήσει με τον ελληνοσουηδό συγγραφέα Θοδωρή Καλλιφατίδη! Και φυσικά, υπάρχουν εκπομπές σαν το «Μαύρο-άσπρο» και «Ανιχνεύσεις» στην ΕΤ3, «Ταξιδεύοντας» με τη Μάγια Τσόκλη και η σειρά «Χρυσά κορίτσια» με τις εκπληκτικές Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Γερασιμίδου και Ντίνα Κώνστα, που δεν υποτιμούν τη νοημοσύνη μας!

Προχτές, ο «Εξάντας» του εξαίρετου Γ. Αυγερόπουλου ταξίδεψε στην Αρκτική, όπου οι δύο ωκεανοί έχουν πλέον ενωθεί εξαιτίας της τήξης των πάγων, και οι χώρες που γειτνιάζουν με αυτήν ακονίζουν τα σπαθιά τους για τη διεκδίκηση των κοιτασμάτων πετρελαίου! Συζήτησε με Ρώσους, Καναδούς και Νορβηγούς, έδειξε τις αλλαγές στις παραμεθόριες πόλεις τους και εξήγησε το Δίκαιο της Θάλασσας που θα κρίνει ποια από τις πέντε χώρες έχει τη μεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα -συνεπώς θα εισπράξει το μεγαλύτερο μερίδιο από το πετρέλαιο. Εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο, ήταν η απάντηση του 70χρονου Ρώσου επιστήμονα Τσιλιγκάροφ σε ερώτηση του Αυγερόπουλου σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις: «Εμείς δεν θα ζήσουμε να τις δούμε»!! Κι όμως, αυτόν τον κυνικότατο τύπο είχε κάποτε βραβεύσει η Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ!

Ο Σ. Κούλογλου χτες βράδυ, μετά την προβολή του πρώτου ντοκιμαντέρ της «Θεματικής βραδιάς» που ήταν αφιερωμένη στις αλλαγές που συμβαίνουν στη Λατινική Αμερική, μας είπε φορώντας χειρουργική μάσκα: «Παραβιάζω το δημοσιογραφικό απόρρητο για να σας αποκαλύψω ότι αυτό ήταν το πρώτο ντοκιμαντέρ της αποψινής βραδιάς! Η μάσκα είναι για προστασία από τη βρομιά των ημερών!» Θα σταθώ λίγο στη συζήτηση με τον Έβο Μοράλες: «Στη φυλή μου λένε Να μην κλέβεις, να μην ψεύδεσαι και να είσαι χαλαρός», τόνισε χαμογελώντας ο ινδιάνος πρόεδρος της Βολιβίας. Και στην ερώτηση αν φοβάται μήπως τον σκοτώσουν, απάντησε: «Τι να πάθω σε τέτοιο υψόμετρο; Εξάλλου προτιμώ να πεθάνω υπηρετώντας τον λαό μου, παρά από γεράματα»!
Όπως βλέπετε, υπάρχει αντίδοτο στο δηλητήριο, αρκεί να μην υποκύψει κανείς στη γλυκερή φωνή του «πόσο πονάω που εμπιστεύτηκα τέτοιο άτομο» Μάκη ή στους έξι «τς, τς, τς! εμείς επικρίνουμε όλα αυτά τα βδελυρά» αυστηρούς δικαστές του Άδη στο Μέγα –στην Αρχαιότητα ήταν οι Μίνωας, Ραδάμανθυς και Αιακός, αλλά σήμερα προστέθηκαν και άλλοι, επειδή έχουμε πλέον πολλούς αδέκαστους!
Υ. Γ. Ο Κούλογλου υποσχέθηκε ότι την επόμενη Πέμπτη στη "Θεματική βραδιά" θα μας δείξει την "άλλη Ελλάδα": τα παιδιά που σπουδάζουν, ερευνούν, διαπρέπουν και δημιουργούν κόντρα στη χυδαιότητα και την ξεφτίλα της εποχής!

13 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Τον "Εξάντα" και το ΡΧΣ είδα.
Παρ' ότι θαυμάστρια χρόνια του Γ. Αυγερόπουλου, ομολογώ ότι τη χθεσινή εκπομπή του Κούλογλου την θαύμασα κι ανατρίχιασα, και θύμωσα και ικανοποιήθηκα.
Εικόνες όπως των χωματερών των λυμάτων της TEXACO και τα καμμένα χωράφια, σοκάρουν όπως ο θάνατος.
Άρα λοιπόν, όπως πιστεύω, υπάρχει χώρος και θέματική στην τηλεόραση, αρκεί να ενδιαφέρεται κάποιος.
Μικρός μεν χώρος, αλλά αληθινός.
Λωτοφάγε :-)

Λωτοφάγος είπε...

@ Ετσι είναι, Βάσια. Να σκεφτείς ότι τόσα χρόνια τον Ισημερινό τον ήξερα μόνο από τις μπανάνες και τα πραξικοπήματα! Ντρέπομαι που δεν ήξερα ότι είναι δεύτερος σε κοιτάσματα πετρελαίου στη Λατινική Αμερική!
Κι εγώ αγαπώ περισσότερο τον Αυγερόπουλο, αλλά είδα την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη το ντοκιμαντέρ του Κούλογλου "Η εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου" και εντυπωσιάστηκα! Δεν νομίζω όμως να τολμήσει να το προβάλει κάποιο κανάλι μας.

doctor είπε...

Μια διόρθωση: ο Καλλιφατίδης είναι έλληνας μετανάστης στην Σουηδία και όχι ...ελληνοσουηδός.

καλησπέρα και αναμένω την επόμενη (σίγουρα ενδιαφέρουσα) εκπομπή του Κούλογλου.

doctor

Ανώνυμος είπε...

Έχω στο βίντεο την εκπομπή του Κούλογλου που ακόμα όμως δεν είδα.
Χτες παρακολούθησα τον Ταρζάν και αγανάκτησα τόσο,ώστε έγινε η αφορμή για το νέο μου ποστ.
Γέλασα κι εγώ πολύ με την γελοιογραφία του στάθη που είναι ανεπανάληπτος,τόσο,σε σημείο που να ξεχνάς το φανατισμό που έδειξε κατά του επίμαχου βιβλίου της ιστορίας...
Περιττό να σου πω ότι το ποστ είναι υπέροχο.

Locus Publicus είπε...

Ετσι μπράβο λωτοφάγε, αναφορά στην "άλλη Ελλάδα". Που δεν αναφέρεται πουθενά, που δεν προβάλεται πουθενά, που αθόρυβα υπάρχει και δημιουργεί.

Και σαν μια μέρα πάψει ο τηλεβούρκος να είναι της μόδας, και κορεστεί ο κόσμος απο το χαβαλέ και τη τηλερουφιανιά, και ζητήσει να δεί και τα ωραία, τότε πιστεύω πως θα εκπλαγούμε όλοι μας. Η "αλλη Ελλάδα" είναι η πλειοψηφία.

Ζητείται λοιπόν κίνημα.

sergios είπε...

καλησπέρα! Το ΡΧΣ το είδα κι εγώ και ήταν καταπληκτικό. Πάλι καλά που υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι, όπως ο Αυγερόπουλος, ο Κούλογλου και μερικοί άλλοι, που τιμούν τη δουλειά που κάνουν και κρατούν ψηλά το επίπεδο. Φαντάζεστε συνέντευξη του Μοράλες στο Μάκη ή του Τσάβες στον Καμπουράκη; Ή ακόμα καλύτερα του Υποδιοικητή Μάρκος στο Χίο!

Λωτοφάγος είπε...

@ Το ξέρω, γιατρέ μου. Για την ακρίβεια, μετανάστευσε στη Σουηδία το 1964 (βλ.την ανάρτησή μου της 24.10.07). Χάριν ευκολίας τον αποκάλεσα ελληνοσουηδό. Είναι συμπαθέστατος άνθρωπος, όπως οι περισσότεροι Έλληνες που μεταναστεύουν στην ηλικία 25-30 και διατηρούν αυτή τη γλυκιά ανάμνηση της πατρίδας.

@ synea, διάβασα την ανάρτησή σου και ενημερώθηκα, επειδή δεν παρακολουθώ τον Τριανταφυλλόπουλο για... λόγους υγείας. Μην αμελήσεις να δεις το ντοκιμαντέρ, είναι εξαιρετικό όπως πάντα!
Η ατυχία του Στάθη είναι ότι μαζί του συμπορεύτηκε η εκκλησία και το ΛΑΟΣ. για δικούς του λόγους ο καθένας. Όμως, οι ιστορικές του γνώσεις είναι ανυπέρβλητες, και γι'αυτό ενοχλήθηκε τόσο με τις συγκεκριμένες βλακείες που έγραφε η ομάδα της Ρεπούση. Επειδή, εκτός των άλλων, με το ζόρι προσέγγιση του γείτονα που μας παραβιάζει καθημερινά είναι τουλάχιστον ηλιθιότητα -για να μην πω ραγιαδισμός!

@ Δεν ξέρω αν είναι πλειονότητα η "άλλη Ελλάδα", locuspublicus. Θαυμάζω όμως απεριότιστα αυτά τα παιδιά που αντιστέκονται παρά τους Θεμάκηδες! Ελπίζω οι γονείς τους να είναι περήφανοι για αυτά.

@ Καλά, έχεις πολύ διεστραμμένη φαντασία, αγαπητέ Σέργιε! Χα! Χα!Χα! Ακούς εκεί ο Μάρκος στον Χίο! Πολύ καλό! Σήμερα άκουσα ένα χαριτωμένο σύνθημα: "Αδέκαστος στο είδος του, κι ο Χίος στο espresso"! Ωραίο, ε;

squarelogic είπε...

Πραγματι υπαρχουν εστιες αντιστασης κυριως στην Κρατικη τηλεοραση,κι αυτο ειναι το ζητουμενο απο αυτην,μια και την πληρωνουμε έκοντες ακοντες,κι οχι σκουπιδια τυπου Δρουζα...

Προλαβα το 2ο μισο του Αυγεροπουλου και ειλικρινα ελπιζω να προβληθει ξανα για να το δω ολο.Πρεπει να προβαλλουμε την "αλλη Ελλαδα",αυτη που αγωνιζεται να προοδευσει ή να επιβιωσει και να κλεισουμε το χαζοκουτι οταν προβαλλει τους γλοιωδεις τηλεαστερες που σημερα σφαζονται κι αυριο θα τρωνε παλι ολοι μαζι...Μακαρι να ειχαμε εμεις το κ..μηχανακια της AGB Κκαι να μηδενιζαμε τα νουμερα της Ζουγκλας και των Δελτιων..Μονομαχιών

Ν.Ξυδακης στη σημερινη Καθημερινη
"Οσο οι άφθαρτοι, οι έλλογοι, οι έντιμοι, οι πολλοί, σιωπούν, τόσο τον τόνο θα δίνουν οι λίγοι φαύλοι, τόσο περισσότερο θα κυριαρχούν εκβιαστές, βαποράκια και σπιούνοι. Υπάρχει και η άλλη, η μέσα Ελλάδα – στην Κόνιτσα, στη Νίσυρο, στη Νέα Υόρκη, στο Σίντνεϊ. Αυτή η Ελλάδα, αυτοί οι Ελληνες της γνώσης και της διακινδύνευσης, της περιπέτειας και της προκοπής, πρέπει να μιλήσουν, να βγουν μπροστά, τιμωροί και κυρίαρχοι, να διαδηλώσουν αυτό που είναι κι αυτό που ποθούν. Να σπρώξουν τον τόπο προς το μέλλον. Οσο σιωπούμε, αυτοί οι λίγοι θα μαγαρίζουν τον δημόσιο χώρο, θα κλέβουν το μέλλον. Δεν τους ανήκει. Ας τραβήξουμε την πρίζα."

Προσυπογράφω...

Βάσσια είπε...

Λωτοφάγε, έτσι σε πείσμα των καιρών, υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι - όλων τω ν επαγγελμάτων, που τα τιμούν.
Όσο για τον Ισημερινό, την Ρουάντα, τη Σιέρα Λεόνε, οι περισσότεροι, όπως κι εγώ, μαθαίνουμε όταν είναι αργά.

γ.κ. είπε...

Προχτές, ο «Εξάντας» του εξαίρετου Γ. Αυγερόπουλου ταξίδεψε στην Αρκτική, όπου οι δύο ωκεανοί έχουν πλέον ενωθεί εξαιτίας της τήξης των πάγων,.......

Το είδα και μου άρεσε-
μου εκανε εντύπωση η άνθηση και η εγκατάλειψη των τριών παράκτιων πόλεων (ρωσίας νορβηγίας καναδα)
και η στωικότητα των κατοίκων που εμειναν
(Παρ΄οτι αναμενόμενα και τα δύο) .

η "λογική" των κρατων - εταιρειών.

και ο διορατικος καναδος επιχειρηματίας που αγόρασε το εγκαταλειμένο καναδικό λιμάνι αντι 7 δολαρίων και στο καπάκι την σιδηροδρομική γραμμή που ένωνε το λιμάνι με την κοντινότερη μεγαλη πολη.

υγ. ναι η τηλεόραση μπορείνα προσφέρει αλλά αυτό που δίνει είναι αντιστρόφως ανάλογο αυτού που μπορεί να προσφέρει.
(γενικως η τηλεόραση οχι μόνο η ελληνική)

καλημέρα

Λωτοφάγος είπε...

@ Εξαιρετικός όπως πάντα ο Ξυδάκης,squarelogic! Ήθελα να ήξερα σε ποιες κατηγορίες πολιτών βάζει τα μηχανάκια της η AGB. Εδώ που τα λέμε, όμως, αν μου ζητούσαν να βάλω, θα αρνιόμουν κατηγορηματικά!

@ Δεν περάζει, Βάσια, τώρα έχουμε έναν ακόμα τρόπο ενημέρωσης: αυτόν εδώ! Και φυσικά θα τον αξιοποιήσουμε όπως και τους άλλους: με προσοχή και φροντίδα.

@ Σωστά, ψουξ, αλλά πρέπει να στηρίξουμε τις καλές προσπάθειες και να τις διαδίδουμε για να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν. Όταν πριν από μερικούς μήνες η ΝΕΤ προέβαλε κάποια Πέμπτη το πρώτο επεισόδιο της "Άμυνας Ζώνης", την επόμενη φορά έβαλε ποδόσφαιρο, την μεθεπόμενη το δεύτερο επεισόδιο και την τέταρτη πάλι ποδόσφαιρο, τους πήρα τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθώ. Ζήτησαν συγγνώμη, υποσχέθηκαν να διορθωθούν, αλλά τίποτε. Τελικά, έστειλα ένα θυμωμένο μέιλ, στο οποίο πρότεινα να αλλάξουν ώρα ή μέρα. Απάντησαν ότι οι εισηγήσεις μου θα ληφθούν υπόψη, και πράγματι προχθές προβλήθηκε επιτέλους το 3ο επεισόδιο, στην ΕΤ1 αυτή τη φορά και Παρασκευή. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε, να γράφουμε και να τηλεφωνούμε για Ο,ΤΙ μας ενοχλεί. Είναι ο μόνος τρόπος!

vasikos metoxos είπε...

Τα προγράμματα στα οποία αναφέρεσαι "σώζουν" την τηλεόραση ως μέσο. Είναι όμως τραγική μειοψηφία την οποία στηρίζει η κρατική τηλεόραση. Υπενθυμίζω την στυάση του ενιαίου συνασπισμού τότε κια την ευθύνη που φέρει η αριστερά "της προόδου" για την χαβούζα.

Λωτοφάγος είπε...

Επειδή όσο κι αν υπενθυμίζεις δεν μπορώ να θυμηθώ, τι ακριβώς συνέβη τότε; Προφανώς εννοείς το 1989.