Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Τίτλοι τέλους - μέρος πρώτο

[του Στάθη, από την Ελευθεροτυπία της 22.12.07]

Φτάσαμε κιόλας στην τελευταία μέρα του 2007 και λέω να κάνω μια ανασκόπηση σε σημαντικά γεγονότα -όχι απαραιτήτως πρώτης γραμμής:

Ιανουάριος Στην Ε.Ε. γίναμε 27, αφού Βουλγαρία και Ρουμανία joined the club!

Στη Βουλή αρχίζει η συζήτηση για το άρθρο 16, και στους δρόμους οι διαδηλώσεις εναντίον της αναθεώρησής του. Η αναθεώρηση του άρθρου 24 για τα δάση δεν περνάει, γιατί 7 νεοδημοκράτες βουλευτές την καταψηφίζουν!

Εκτοξεύεται ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, κι ο Ρέππας μας αποτελειώνει με τη δήλωση: «Τηρουμένων των αναλογιών, ήταν η δική μας 11η Σεπτέμβρη»!!! «Τι έγινε, ρε παιδιά, μας βαρέσανε την Ακρόπολη;», απορεί ο Στάθης στην «Ελευθεροτυπία».

Το κολαστήριο του Γκουαντάναμο συμπληρώνει 5 χρόνια και η επανάσταση των Ζαπατίστας 13!

Για πρώτη φορά ανακοινώνεται ότι παρατηρήθηκαν περίεργα φαινόμενα που οφείλονται στην παρατεταμένη καλοκαιρία: οι αρκούδες δεν έπεσαν σε χειμέρια νάρκη, τα πουλιά δεν μετανάστευσαν στον Έβρο και τα δέντρα ανθοφόρησαν πρόωρα! Εμείς πάντως μαδάμε τις ελιές, επειδή η ακριβοπληρωμένη Άννα Δρούζα εκθειάζει στην εκπομπή της τις ιαματικές ιδιότητες της… «φραπελιάς»!

Τουλάχιστον δέκα παιδιά πέθαναν, αναπαριστώντας την εκτέλεση του Σαντάμ που προβάλλεται ξανά και ξανά από τις τηλεοράσεις της Δύσης! Στην Ελλάδα όμως ασχολούμαστε με τα σοβαρότατα θέματα των… φυγόστρατων, αλλά και των ασημικών του τέως βασιλιά!

Φεβρουάριος 1.000 πανεπιστημιακοί υπογράφουν πρόταση για αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, πιεζόμενος από την ΠΑΣΠ, δηλώνει ότι θα καταψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκαλύπτονται 310 πλαστά πτυχία από Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσία και… Βρετανία.

«Για τις κλιματικές αλλαγές φταίει αποκλειστικά ο άνθρωπος», αποφαίνεται η διακρατική επιτροπή για το κλίμα στο Παρίσι!

Σχολείο των Μεγάρων απολυμαίνεται δύο φορές επειδή υπήρξαν κρούσματα μηνιγγίτιδας μεταξύ των μαθητών. Ευτυχώς δεν σκέφτηκε κανείς να το κάψει! Το μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, Η αγάπη άργησε μια μέρα θεωρήθηκε… πορνό από γονείς στο Αρσάκειο, και ο καθηγητής που το συνέστησε στους μαθητές του υπέστη κυρώσεις. Όταν οι μαθητές αρνήθηκαν να μπουν στην τάξη, οι κυρώσεις ήρθησαν!

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εξαφάνιση του μικρού Άλεξ στη Βέροια και οι κάτοικοι δήλωσαν ότι συμπαραστέκονται στην τραγική μητέρα.

Το 1971, νέοι από όλο τον κόσμο ίδρυσαν την αυτόνομη κοινότητα Κριστιανία στην Κοπεγχάγη, κηρύσσοντάς την ελεύθερη από όπλα και σκληρά ναρκωτικά. Τώρα κινδυνεύει να καταργηθεί επειδή η εκκλησία στην οποία πωλήθηκε η περιοχή απαιτεί την έξωση των κατοίκων.

19χρονος από τη Νίκαια που σκότωσε τον αλκοολικό και βίαιο πατέρα του αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος εν μέσω επευφημιών από συγγενείς και φίλους. Πριν από μερικά χρόνια, άλλος ένας πατροκτόνος είχε αθωωθεί διότι οι δικαστές έκριναν ότι η οικογένεια βίωνε πράγματι μια κόλαση: είναι η ευτυχής περίπτωση που ο ανθρωπισμός υπερισχύει του γράμματος του νόμου.

Μάρτιος Η Τουρκία αμφισβητεί δύο πράγματα: την ελληνικότητα του Άη Στράτη και το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου στην υποθαλάσσια περιοχή της!

1.000 ευρώ πρόστιμο για φοροδιαφυγή έφαγε 81χρονος αγρότης από τη Ραψάνη επειδή πουλούσε σύκα στα Τέμπη προκειμένου να συμπληρώσει τη σύνταξη των 180 ευρώ! Ο… φοροφυγάς ζήτησε από το κράτος να παρακρατήσει σε δόσεις των 20-50 ευρώ το πρόστιμο, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να το πληρώσει μετρητοίς!

20.000 λίρες υποσχέθηκε σε κάθε μητέρα που θα αποκτήσει τρίτο παιδί το 2008 η κυπριακή κυβέρνηση. Ήδη, τα μέτρα που πάρθηκαν πριν από 25 χρόνια στη Γαλλία για την ενίσχυση της γεννητικότητας έχουν ήδη αποδώσει. Εμείς… σφυράμε κλέφτικα.

Αιγύπτιος μπλόγκερ καταδικάζεται για εξύβριση του Ισλάμ, κούρδος δημοσιογράφος φυλακίζεται στην Τουρκία αρμένιος δημοσιογράφος δολοφονείται και ρώσος δημοσιογράφος πέφτει από τον 5ο όροφο: τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την ελεύθερη έκφραση και στον 21ο αιώνα!

Στις διαδηλώσεις εναντίον της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, οι φοιτητές ψεκάζονται ανηλεώς με απαγορευμένα χημικά που έχουν λήξει από το 1994! Την ίδια στιγμή, οι ληστείες και οι δολοφονίες στη χώρα μας αυξάνονται κατακόρυφα.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης βραβεύεται από το ΥΠΠΟ για τα… 65 χρόνια της προσφοράς του. Ευτυχώς ζει ακόμα!

4.000.000 ευρώ κόστισαν οι μελέτες για την ταφή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων αμιάντου στην Κοζάνη –ένα έργο που θα στοιχίσει μόλις 680.000 ευρώ! Ωστόσο, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος επειδή μόνο ένας εργολάβος κατέθεσε εγκαίρως την προσφορά του!

Ο δήμος της Σπάρτης τίμησε τον δημιουργό του κόμιξ «300», στο οποίο στηρίχτηκε η ομώνυμη ταινία, για την… προσφορά του στον πολιτισμό!

Συνεχίζεται του χρόνου...

Ευτυχισμένο και ειρηνικό το 2008!

9 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Υπεραντλαντικός σεφτές παίδες..

Επιτέλους μια Λωτοφάγεια ανασκόπηση του έτους! Μ’ αρέσουν οι ανασκοπήσεις. Για να δούμε...

Χάρηκα που Βουλγαρία, Ρουμανία μπήκαν στην Ευρώπη. Με το καλό και Σερβία, Αλβανία, Σλοβενία, Βόσνια και λοιποί. Να δεί ο τόπος ειρήνη. Κι’ ας φωνάζουν οι συνήθεις. Θα ενοποιηθούμε και εδαφικά με την Ευρώπη.

Ελπίζω οι διάφοροι αντιιμπεριαλιστές της Ελλάδας να περιορίσουν τις προσεχείς τους αντιαμερικανικές ενέργειες σε φραπέ και εφημερίδα. Τώρα που είμαστε Δύση, θα το παρατηρήσατε, η Αμερική δεν ασχολείται με μάς πλέον, ο,τι και αν γίνει. Είμαστε εκτός κινδύνου λένε (εκτός κομμουνιστικού κινδύνου, δηλαδή, στριμωγμένοι με δάνεια και κάρτες).

Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση δυστυχώς δίνει και παίρνει. Το καλό είναι πως το ταμπού της μαρτυρίας σπάει. Για το καλό όλων των παιδιών και γυναικών που κακοποιούνται καθημερινά. Ενοχλούμαι αφάνταστα.

Οσο για τη Τουρκία, το 2007 είχε πολλά τερτίπια. Ευρώπη πάντως δεν βλέπω σύντομα. Με τα μυαλά που κουβαλάνε οι γείτονες, θα μείνουν με τους ναργιλέδες και τα λουκούμια να σιχτιρίζουν τη Δύση για τη κατάντια τους. Μακάρι κάτι να αλλάξει.

Λωτοφάγε μου είσαι δυνατός!
Περιμένω συνέχεια... του χρόνου!

doctor είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

doctor

Βάσσια είπε...

Λωτοφάγε, κι εσύ διαβάζω, τα δυσάρεστα θυμάσαι, σαν και μένα.
:-)
Επειδή είναι κι αληθινά, εύχομαι η καινούργια χρονιά να είναι οπωσδήποτε καλύτερη.
Σε σένα, προσωπικά, με υγεία και αγάπη, να επιτύχεις όποιους στόχους κι όνειρα επιθυμείς.
:-)

squarelogic είπε...

Αναμενουμε τη συνέχεια με ανυπομονησία!
Καλη και δημιουργικη χρονια!

spy είπε...

κ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ!!!
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ!!!

vasikos metoxos είπε...

Καλή Χρονιά. Καλή συνέχεια για δυνατά ποστς, Λωτοφάγε.

ΒΜ

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλή χρονιά, με υγεία εύχομαι και να μην. .ξεχνάμε, σωστός !
Αναμένομεν συνέχεια...-)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία λωτοφάγε και περιμένουμε τη συνέχεια.
Μου άρεσε που στα ¨σημαντικά¨ έβαλες και το πρόστιμο του αγροτη με τα σύκα.
Τελικά τι έγινε;Δέχτηκαν το διακανονοισμό οι ¨αδιάφθοροι¨ του υπυργείου οικονομικών;
Καλή χρονιά και πάντα καλά.

Λωτοφάγος είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για τα ενθαρρυντικά σας σχόλια. Τις πιο θερμές μου ευχές για υγεία και δημιουργικό διάλογο (όχι από μηδενική βάση, πάντως!).
@ locuspublicus, υπερατλαντικός σεφτές, πράγματι. Δεν ασπάζομαι τον ευρωσκεπτικισμό άλλων, μα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τον 20ό αιώνα η Ευρώπη κόντεψε να εξαφανιστεί με δύο παγκόσμιους πολέμους, αφού προηγουμένως λεηλάτησε όλες τις άλλες ηπείρους! Επίσης ότι τελικά μας επιβάλλουν ένα τραβεστί ευρωσύνταγμα που μειώνει τη δύναμη των μικρών κρατών όπως η Ελλάδα. Όχι φυσικά ότι θα χρησιμοποιούσαμε την όποια δύναμή μας! Ακριβώς όπως τα λες: είμαστε στριμωγμένοι με δάνεια και κάρτες. Και ύστερα από τις γιορτές θα είμαστε ακόμα περισσότερο!

@ doctor, squarelogic, spy, vasike metoxe και σπίθα, ευχαριστώ πολύ, έρχεται το δεύτερο επεισόδιο.

@ vassia, θα αναφερθώ και στα καλά, γιατί χωρίς ελπίδα είμαστε για φούντο! Εξάλλου, υπάρχουν και θετικές εξελίξεις, όπως η υποστήριξη των γειτόνων στον 19χρονο πατροκτόνο. Παλιότερα, θα έπεφταν απλώς όλοι από τα σύννεφα!

@ syneas, δυστυχώς ο Χ. Μιχαηλίδης της Ελευθεροτυπίας, από τον οποίο αλίευσα την είδηση, δεν έδωσε συνέχεια. Πάντως, όταν ο δύσμοιρος αγρότης ρωτήθηκε πώς θα ζούσε με την... υπόλοιπη σύνταξη, απάντησε ότι θα έτρωγε τα ξερά σύκα του! Η περήφανη απάντηση δεν έφτασε στα αφτιά του Γκαργκάνα, υποθέτω.