Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Έχουν τα ζώα ψυχή;


Η είδηση:"300 αιγοπρόβατα θανάτωσαν οι κυπριακές αρχές, επειδή υποψιάζονταν κρούσματα αφθώδους πυρετού"! Δηλαδή δεν υπήρξαν κρούσματα; Και αν υπήρξαν, δεν έχουν φάρμακα για να τον καταπολεμήσουν;
Πριν από μερικά χρόνια, χιλιάδες αγελάδες αποτεφρώθηκαν μαζικά, διότι τρέφονταν με ζωικής προέλευσης τροφές και τρελάθηκαν! Κι εγώ επίσης!
Πιο παλιά, έλληνες κτηνοτρόφοι, διαδηλώνοντας για την τιμή του γάλακτος, έσφαξαν(!!!) πρόβατα στα σκαλιά του αρμόδιου υπουργείου. Το αίμα των δύστυχων πλασμάτων ανακατεύτηκε με τα χυμένα γάλατα!
Τον περασμένο χειμώνα είδα στον "Δαναό" ένα εξαιρετικό γερμανικό ντοκιμαντέρ: "Ο άρτος ημών ο επίούσιος". Η εικόνα της εργάτριας, που ξεχωρίζει από έναν ιμάντα τα "σωστά" κοτοπουλάκια από τα λιγότερο καλά, πετώντας τα δεύτερα στον σκουπιδοντενεκέ όπως πετάμε τη συσκευασία της σοκολάτας, και μετά τρώει σιωπηλή και με άδειο βλέμμα το κολατσιό της, θα μείνει για πάντα στη RAM μου!
Όπως και η εικόνα των εργατών που κλωτσούσαν από καθαρό σαδισμό μια υποψήφια για σφαγή αγελάδα σε ντοκιμαντέρ του Κούλογλου, αλλά και το τσουβάλιασμα άγριων και ήμερων φτερωτών πλασμάτων που αποτεφρώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες κατά την πρόσφατη κρίση (;) της γρίππης των πτηνών!
Η μαζική κτηνοτροφία μάς απάλλαξε από κάθε ταμπού απέναντι στη ζωή. Παράγουμε εκατομμύρια ζώα που ζουν επιεικώς άθλια και πεθαίνουν ακόμα πιο θλιβερά, για να τραφούν τα εκατομμύρια των παχύσαρκων δυτικών, οι οποίοι οργανώνουν καλλιστεία σκύλων ή κληροδοτούν περιουσίες στα σκυλόγατά τους πεθαίνοντας!
Ασφαλώς και δεν ανήκω στις λεγόμενες "φιλοζωικές" οργανώσεις (όπου δραστηριοποιούνται κάτι υστερικές υπάρξεις και των τριών φύλων), διότι κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να λέγονται φιλοκυνικές, αφού μόνο τα σκυλιά τις ενδιαφέρουν. Άντε και τα γατιά... Όποτε βλέπω σε τοίχο της γειτονιάς μου το σύνθημα "Αυτοί που φολιάζουν αδέσποτα είναι ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ. Τσακίστε τους!", ανατριχιάζω. Δεν ξέρω ποιοι από τους δύο είναι πιο επικίνδυνοι!
Ούτε είμαι αποκλειστικά χορτοφάγος γιατί, αν κάποιος επιλέξει συνειδητά να μην θυσιάζει ζωές για τη σίτισή του, θα πρέπει να τρώει μόνο αβγά (που γεννήθηκαν χωρίς τη συμβολή του κόκορα, υποθέτω) και καρπούς -ούτε καν λαχανικά!
Ο Hobsbawm έγραψε ότι ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος σήμανε το τέλος του ευρωπαϊκού ουμανισμού. Θα συμπληρώσω σεμνά ότι η βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία έβαλε την ταφόπλακα στο σεβασμό απέναντι στη ζωή!

3 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Συμφωνώ και περισσότερο από όλα με την "μανία" και των δύο πλευρών.
Έχω σκυλίτώρα και πάντα είχα ζώο στο σπίτι, αλλά δεν είναι μόνο αυτά που σέβομαι.

Λωτοφάγος είπε...

Δεν νομίζω πως ο φιλόζωος αγαπάει υποχρεωτικά τη ζωή, αλλά σίγουρα οι βασανιστές των ζώων δεν τη σέβονται. Εκείνο που με τρελαίνει είναι το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε τα ζώα που εκτρέφουμε μαζικά για να τα φάμε ως άψυχα, ως αντικείμενα που κινούνται! Για να μην μιλήσουμε για τα πειραματόζωα, που είναι ακόμα πιο πονεμένη ιστορία!

vasikos metoxos είπε...

Η ισοπέδωση της έννοιας της ψυχής. Αυτό είναι το νόημα του ποστ σου Λωτοφάγε. Η ταφόπλακα στο σεβασμό απέναντι στη ζωή όπως λες...