Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

Ραντεβού στα Προπύλαια


Μπροστά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ομάδα των ΜΑΤ με casual εμφάνιση φύλαγε την είσοδο. Περάσαμε από μπροστά, στρίψαμε και ανεβήκαμε τη Σταδίου. Όταν περάσαμε τον έφιππο «Γέρο του Μοριά», έπεσε το σύνθημα: «Περάσαμε το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Ο Αχελλώος δεν μπαίνει στο σιφόνι»! Αναρωτήθηκα πώς θα επιβίωναν οι Έλληνες χωρίς λίγο χαβαλέ! Κάποιοι μας χαιρετούσαν από τα πεζοδρόμια. Ένα κοριτσάκι μας έκανε το σήμα της νίκης. Ιδέα μου είναι ή ο κόσμος αντιμετωπίζει διαφορετικά πια αυτά τα ζητήματα;
«Ο Αχελλώος δεν θέλει εκτροπή, εκτροπή χρειάζεται το κράτος κι η ΔΕΗ»! Φτάσαμε στη Βουλή, όπου μας περίμεναν σιδερόφρακτοι ΜΑΤατζήδες. Δεν δώσαμε σημασία. Κατεβήκαμε την Πανεπιστημίου και φτάσαμε ξανά μπροστά στο νεοκλασικό κτίριο. Οι αστυνομικοί υποχώρησαν πίσω από τα κάγκελα. «30 χρόνια η ίδια ιστορία: εκτροπές, φράγματα και λεηλασία»! Στήσαμε τα πανό, ο επικεφαλής μίλησε λίγο, ανανεώσαμε το ραντεβού μας με το ΣτΕ και διαλυθήκαμε ησύχως…
Κάπως έτσι, χθες το μεσημεράκι, καμιά 200αριά πολίτες (σιχαίνομαι τη λέξη «άτομα») διαδηλώσαμε εναντίον της εκτροπής του Αχελώου. Η προσφυγή των κατοίκων της Μεσοχώρας (έκτη κατά σειρά!) συζητιόταν στο ΣτΕ, μαζί με άλλα περιβαλλοντικά θέματα (π.χ. ξεπούλημα του φιλέτου του Ελληνικού και απόπειρα της Μονής Τοπλού να χτίσει στο φοινικόδασος του Βάι∙ ψιλοπράματα, δηλαδή).
Όχι, δεν κατάγομαι από την Αιτωλοακαρνανία και φυσικά ούτε από τη Θεσσαλία. Τυχαία στο μπλογκ Αναδάσωση είδα την αφίσα και πιστεύω ότι με αφορά η εκτροπή του θεού ποταμού, όπως και κάθε κάτοικο αυτής της χώρας. Πρώτα απ’όλα επειδή είναι επέμβαση στη φύση και έχουμε πικρή πείρα από επεμβάσεις (βλ. αποξήρανση της Κάρλας). Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα καταστρέψει ανεπιστρεπτί τη δύσμοιρη Αιτωλοακαρνανία. And last but not least, σε λίγο καιρό ο Αχελώος θα καταντήσει Πηνειός!
Όποιος διαφωνεί, ας κάνει μια βόλτα στο θεσσαλικό κάμπο μεσημέρι καλοκαιριού να δει τα «κανόνια» να πετάνε απίστευτες ποσότητες νερού «στο γάμο του Καραγκιόζη», από το οποίο μεγάλο μέρος εξατμίζεται από τη ζέστη προτού καν φτάσει στο χώμα! Η γεωργία στη χώρα μας απορροφά το 80-85% των υδάτινων αποθεμάτων και μάλιστα για άχρηστες μονοκαλλιέργειες όπως του βαμβακιού! Αφού λοιπόν ρύπαναν τον Πηνειό, εξαντλούν τη λίμνη Πλαστήρα και με τις συνεχείς γεωτρήσεις κατάφεραν να οδηγήσουν τη θάλασσα στον υδροφόρο τους ορίζοντα, τώρα θέλουν τον Αχελώο. Σε λίγα χρόνια θα ζητήσουν και τον Αξιό!
Μέχρι λοιπόν να μάθουμε να διαχειριζόμαστε και όχι να λεηλατούμε τους φυσικούς μας πόρους, Λε-λε-λευτεριά, λευτεριά στον Αχελώο!

11 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Λατρεύω τη φύση και τις χειμερινές διακοπές, έτσι, έχω βρεθεί σε πολλά ποτάμια της Ελλάδας.
Ο Αχελώος είναι ένα από τα ομορφότερα.
Όχι μόνο λευτεριά - αλλά σεβασμό στον πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Γιατί μπορεί και θα γίνει ο "τιμωρός" μας.

Λωτοφάγος είπε...

Θα διαφωνήσω με την τελευταία σου φράση: η Φύση ούτε τιμωρεί ούτε επιβραβεύει. Απλώς είναι ένας οργανισμός μέσα στον οποίο μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά ως τμήμα του. Ρυπαίνοντάς την προκαλούμε ένα είδος γάγγραινας που επιφέρει πυρετό και σπασμούς. Αυτά τα συμπτώματα βλέπουμε με το μικρό μας μυαλό ως ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι πρώτοι εμείς θα καταστραφούμε από αυτή τη γάγγραινα! Όπως είπε ο αρχηγός Seattle το 1855, "Μολύνετε το κρεββάτι σας, και μια νύχτα θα πάθετε ασφυξία από τα ίδια σας τα απορρίμματα"!

doctor είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
doctor είπε...

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων σε αυτή τη χώρα δεν θα μπορούσε παρά να είναι ανάλογη της διαχείρισης των πάντων: επιπολαιότητα, αδιαφορία, πονηριά και ωχαδερφισμός.

Αλγεβρικές εξισώσεις τα βήματα αυτής της χώρας.

Καλώς σας βρήκα.

doctor

Roadartist είπε...

Είχες πάει?.. Απο τη μία σε συγχαίρω, απο την άλλη δεν με συγχωρώ που δεν συμμετείχα :( Καλά κάνεις και μας τα περιγράφεις!

Λωτοφάγος είπε...

Καλώς ήρθες, doctor. Και αμορφωσιά, κυρίως! Οι αγρότες μας είναι ίσως οι γηραιότεροι και πιο αμόρφωτοι της Ευρώπης (εξαιρούνται οι βιοκαλλιεργητές)! Όταν τους ακούς να λένε ότι "οι οικολόγοι έφεραν φίδια", δεν ξέρεις αν πρέπει ενα βαρέσεις το δικό σου ή το δικό τους κεφάλι στον τοίχο! Φυσικά, οι γεωπόνοι πουλάνε φυτοφάρμακα αντί να συμβουλεύουν, και οι μηχανικοί περιβάλλοντος μεταναστεύουν γιατί προφανώς δεν τους χρειαζόμαστε!
roadartist, καλώς ήρθες! Κι εγώ το έμαθα ανήμερα τα χαράματα, σερφάροντας!

Βάσσια είπε...

Πιθανόν να μην είναι συνειδητός τιμωρός - όπως ο άνθρωπος- δεν παύει όμως να έχει ζωή που όταν απειληθεί - φυσικά- θα προσπαθήσει να αμυνθεί.
Πέραν όμως των δικών μας απόψεων , αυτό που έχει σημασία είναι η προστασία του πλανήτη να γίνει ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ μας- αυτό είναι το δύσκολο.

Είδες που χρειάζεται η Παιδεία;
:-)

vasikos metoxos είπε...

Λωτοφάγε,

από το Μέγαρο στις πορείες. Με εκπλήσεις ευχάριστα. Από τις διαλέξεις στις διαμαρτυρίες. Ευγε φίλε μου. Για τη διάθεση να συμμετέχεις και την ανάγκη σου να το μοιραστείς μαζί μας. Σ' αυτή τη χώρα που οι κυβερνήσεις περιμένουν από το 1983 τον Αχελώο να περάσει από μπροστά τους με καμμιά φερράρι μετά την εκτροπή και οι αγρότες ενδιαφέρονται για τις επιδοτήσεις τους την ίδια ώρα που οι παράνομες γεωτρήσεις δίνουν και πέρνουν, οι αποφάσεις των δικαστηρίων και οι κινητοποιήσεις των πολιτών είναι διέξοδος αλλά και μονόδρομος. Για να μπει ένα "στοπ" στο βιασμό της ελληνικής φύσης. Διαφορετικά τα τραγικά αποτελέσματα, δυστυχώς, θα τα ζήσουμε σ' αυτή τη γενιά.

Λωτοφάγος είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο, Vassia, και στα δύο. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι συνάδελφοι με αντιμετώπιζαν σαν το φρικιό που κουβαλάει τα χαρτιά για ανακύκλωση και τηλεφωνεί στον Δήμο Αθηναίων για να βάλει κάδο στη γωνία! Τώρα πια, τα πράγματα άλλαξαν, ιδίως μετά το φοβερό καλοκαίρι που περάσαμε!
Σε ευχαριστώ, Βασικέ Μέτοχε. Δεν φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι που βρήκα ανθρώπους σαν κι εσάς! Και να φανταστείς πως μέχρι την άνοιξη πίστευα ότι στη μπλογκόσφαιρα υπάρχουν μόνο ο πιτσιρίκος, ο Δήμου και μερικοί που κάνουν ομφαλοσκόπηση! Προκαταλήψεις!

vasikos metoxos είπε...

Παρομοίως Λωτοφάγε, παρομοίως. Όσο για τα "ιερά τέρατα" που λες άστους να στέκουν στα βάθρα τους και μεις να κάνουμε την πλάκα μας.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Γειά σου Λωτοφάγε,
τώρα είδα το μπλόγκι σου από σχόλιο που άφησες στο δικό μου.
Ήσουν στην πορεία για τον Αχελώο; Είχα πάει το καλοκαίρι στις εκδηλώσεις τη Μεσοχώρας...