Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα!

Για χρόνια στοίβαζα τις παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μου στην αποθήκη, περιμένοντας υπομονετικά να αρχίσει και η Ελλάδα πρόγραμμα ανακύκλωσής τους. Πέρυσι τις φόρτωσα περιχαρής στο αυτοκίνητο και τις πήγα στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο χώρο όπου τις συγκεντρώνει πλέον ο Δήμος. Έφυγα με το κεφάλι ψηλά, πιστεύοντας πως κάποιο εργοστάσιο έχει αναλάβει την ανακύκλωση.
Πριν από μία ώρα, ο εξαιρετικός Γιώργος Αυγερόπουλος με την ομάδα του Εξάντα μού απέδειξε πόσο αφελής ήμουν: οι υπολογιστές μας καταλήγουν στα χέρια πάμφτωχων κινέζων χωρικών, που για 1,5 δολάριο την ημέρα τούς διαλύουν για να βγάλουν ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί. Καίνε τ Προκειμένου να αφαιρέσουν τον χαλκό, εκλύοντας διοξίνες στην ατμόσφαιρα, διαλύουν τις πλακέτες με επικίνδυνα οξέα για να πάρουν τις απειροελάχιστες ποσότητες χρυσού και ασημιού που περιέχουν και πουλάνε το γυαλί και το πλαστικό! Ό,τι περισσέψει -κυρίως βαρέα μέταλλα- πετιέται στις όχθες των ποταμών, σχηματίζοντας βουνά όπου παίζουν τα παιδάκια και τσιμπολογάνε οι κότες!
Το τραγικότερο είναι πως οι άνθρωποι αυτοί είναι αγράμματοι και δεν γνωρίζουν καν σε τι χρησιμεύουν οι συσκευές που διαλύουν! Υποθέτω μάλιστα ότι δεν έχουν ακούσει για τον υπολογιστή των 100 δολαρίων, αφού οι ίδιοι είναι ευχαριστημένοι αν συγκεντρώσουν 93 δολάρια το μήνα! Φυσικά και κανένας δεν τους προειδοποίησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ούτε τους ενημέρωσε για τη Συνθήκη της Βασιλείας (Basel Treatment).

Η συνθήκη αυτή υπογράφτηκε από όλους πλην Λακεδαιμονίων (ΗΠΑ και Ιαπωνία) φυσικά και απαγορεύει την εξαγωγή τοξικών υλικών σε τρίτες χώρες. Η πλάκα είναι ότι οι υποκριτές Ευρωπαίοι στέλνουν κι εκείνοι (κρυφά) τις νεκρές συσκευές τους στην Κίνα, όπως στέλνουν τα κουφάρια των πλοίων τους σε πρωτόγονα διαλυτήρια της Ασίας!
Η χαριστική βολή ήταν η κυνικότατη δήλωση του κινέζου «επιχειρηματία»: «Δεν είμαστε ακόμα ανεπτυγμένοι, γι’αυτό και αναλαμβάνουμε αυτή τη δουλειά για λογαριασμό των ανεπτυγμένων χωρών. Όταν αναπτυχθεί και η Κίνα, θα στέλνει τα σκουπίδια της σε φτωχές χώρες»!!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αισθάνθηκα κι εγώ το ίδιο με σένα βλέποντας το ντοκιμαντέρ του Αυγερόπουλου.
Τελικά από τους κερδοσκόπους δεν γλυτώνουμε με τίποτα αφού μας την έχουν στημένη σε κάθε γωνιά και σε κάθε τόπο.
Μάλλον δύσκολο να αντιμετωπίσεις αυτά τα τέρατα εκτός και βρούμε τρόπους να τους...ανακυκλώσουμε!

Λωτοφάγος είπε...

Το πρόβλημα είναι ότι και στην ίδια την Κίνα οι "βολεμένοι" αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν πώς ζουν οι συμπατριώτες τους. Μια φίλη στην Αγγλία σχολίασε σε Κινέζα συμφοιτήτριά της δείχνοντας ένα φθηνό προϊόν:"Ποιος ξέρει ποια ταλαίπωρη εργάτρια στην Κίνα το κατασκεύασε για ένα κομμάτι ψωμί!" Κι εκείνη την κοίταξε με ειλικρινή απορία και δεν είπε τίποτε, σαν να μην το είχε σκεφτεί ποτέ!

Λωτοφάγος είπε...

Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα!
Καλωσόρισες, φίλε.

Βάσσια είπε...

Κίνα, η χώρα των 1.900 περίπου νεκ΄ρών εφαρμοζόμενης θανατικής ποινής.
Των χιλιάδων παιδιών στην εργασία.

Της άναρχης εξέλιξης και "προόδου" που ουδείς γνωρίζει που θα οδηγήσει.

vasikos metoxos είπε...

Ωραίο ποστ. Εμείς το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα άλλωστε πολύ πρόσφατα. Ο Αυγερόπουλος κάνει καταπληκτική δουλειά. Αμφιβάλλω αν θα ήταν δυνατό να κάνει τέτοια δουλειά για αμερικάνικο τηλεοπτικό κανάλι.

Λωτοφάγος είπε...

Η Κίνα περνάει τη φάση της βρετανικής βιομηχανικής επανάστασης, μόνο που στον 21ο αιώνα είναι πιο τρομακτική, λόγω της τεχνολογικής προόδου. Καλώς ήρθες, Vassia.
Βασικέ Μέτοχε, ούτε σε ιδιωτικό κανάλι φτούρησε! Σου θυμίζω ότι αρχικά ήταν στον Άλφα, ο οποίος δεν διαφήμιζε καθόλου την εκπομπή!
Μόνο κατά τύχη την πετύχαινα ή με ειδοποιούσαν φίλοι.