Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Ανακατεύοντας τις στάχτες

[Γελοιογραφία του Στάθη στην "Ελευθεροτυπία", 23/5/2007]

Η νότια Ελλάδα καίγεται εδώ και μέρες και μαζί καίγεται το μέλλον της! Ίσως τώρα καταλάβουμε πως η χώρα των χαχανούληδων δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια! Ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι αλλιώτικος, παράξενος. Τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της καταστροφής και την έκτασή τους δεν μπορούν ακόμα να τις φανταστούν οι σοφές κεφαλές, κι ας έχουμε γεμίσει οικονομολόγους ντόπιους ή εισαγωγής! Βλέπετε, δεν σπούδασαν για να αναλύουν και να προβλέπουν, αλλά για να επενδύουν βρόμικο χρήμα στο χρηματιστήριο ή να αποκρύπτουν εισοδήματα από τις φορολογικές δηλώσεις συμπαθών επαγγελματιών όπως οι εργολάβοι οικοδομών!
Δεν θα εξετάσω το ποιοι ήταν οι εγκληματίες, γιατί το έχουν κάνει ήδη άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα από ό,τι εγώ. Ούτε θα αναλύσω τις θεωρίες συνωμοσίας που διάβασα και άκουσα –με πιο αστεία εκείνη με τον «Κοσοβάρο(!) που έβαλε φωτιά στην Ηλεία, σε συνεργασία με τους χασισοκαλλιεργητές του Πύργου» (υποθέτω ότι οι εμπνευστές της βρίσκονταν υπό την επήρεια της συγκεκριμένης χλωρίδας που καιγόταν). 

Θα συμφωνήσω όμως με τον σκιτσογράφο Στάθη ότι μπορεί να είναι και οικοπεδοφάγοι και πυρομανείς και αμελείς και γιαγιάδες και εξωγήινοι, κατά το «μάθανε ότι γαμιόμαστε, πλακώσανε κι οι γύφτοι»! Ίσως επίσης, κατά τη Μακεδονία της Κυριακής, κάποιοι ντόπιοι και ξένοι να είναι έξαλλοι με την κολεγιά του Καραμανλή με Πούτιν και αραβικές χώρες και αποφάσισαν να καταστρέψουν τις πιο εύφορες επαρχίες μας. Γιατί όχι; Δεν απορρίπτω τίποτε λογικοφανές.
Θα αναφέρω όμως τρεις ειδήσεις που με έχουν εξοργίσει τις τελευταίες δύο μέρες. 

  • Κάποιοι κυνηγοί, βγήκαν μέσα στο χαμό να εξοντώσουν τα ζώα που έφταναν ξέπνοα στο Μεσολόγγι. Ο αρχαίος Πυθαγόρας αρνιόταν να χαιρετήσει κυνηγό, θεωρώντας τον εγκληματία, σε μια εποχή που η κτηνοτροφία βρισκόταν σε εμβρυακή κατάσταση και το κυνήγι συμπλήρωνε την έλλειψη κρέατος στην αγορά!
  • Ακούστηκε ότι κάποιοι κατεβαίνουν από την Αθήνα στον Πύργο για να εισπράξουν το επίδομα πυροπλήκτων, ενώ άλλοι καταφέρνουν να το πάρουν διπλό και τριπλό, στερώντας το από τους αληθινούς δικαιούχους! 
  • Οι 110 κύπριοι δασοπυροσβέστες που ήρθαν, εφάρμοσαν τη μέθοδο «αντι-πυρ», που συνίσταται στο εξής απλό: ανάβω ελεγχόμενη φωτιά στο δρόμο της πυρκαγιάς, οπότε όταν αυτή φτάνει δεν βρίσκει τίποτε να κάψει και σβήνει! Ε, αυτή την επιτυχημένη μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι δικοί μας ούτε τη γνωρίζουν ούτε έχουν έννομο δικαίωμα να την εφαρμόσουν!

1 σχόλιο:

Ναπoλέων είπε...

1. Εγώ να δείς τί έγραψα για τον κ. KILL-τίδη, υφυπουργό ...κυνηγίου, συγγνώμην "αγροτικής ανάπτυξης" που δεν απαγόρευσε το κυνήγι στις ΔΙΠΛΑΝΕΣ περιοχές από τα καμμένα...

2. Το πιό σωστό είναι η «αντι-πυρ» μέθοδος να εφαρμόζεται (και εφαρμόζεται αλλού) σε "ανύποπτο χρόνο" για τα ξερά χόρτα/κλαδιά ανάμεσα στα δέντρα του δάσους.
Δεν φέρνει ψήφους όμως... Ενώ η, σεμνή και ταπεινή, αποζημίωση των πυρόπληκτων φέρνει...

Ν.