Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Οικολογικά παράδοξα και αισιόδοξα

Παράδοξο 1: Οι γαρίδες αλιεύονται στις Εβρίδες , φορτώνονται σε νταλίκες που διασχίζουν οδικώς τη Βρετανία μέχρι τη Μάγχη, περνάνε στο Άμστερνταμ και από εκεί, κάνοντας τον περίπλου της δυτικής ευρωπαϊκής ακτής και της Αφρικής, φτάνουν στην Ταϊλάνδη όπου χιλιάδες εργάτες τα καθαρίζουν από τα κελύφη τους. Από εκεί, φορτώνονται πάλι σε πλοία και επιστρέφουν στη Βρετανία για να βραστούν, να πασαλειφτούν με αυτό το περίεργο μείγμα φρυγανιάς και «αρτυμάτων» και τελικά να φτάσουν συσκευασμένα στον καταναλωτή.
Σας φαίνεται τρελό; Αναρωτιέστε γιατί δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα αντί να ξοδεύονται τόσα καύσιμα για τη μεταφορά τους χιλιάδες μίλια μακριά; Και οι οικολόγοι αναρωτήθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν. Σε αντίθεση με ό,τι γίνεται (ή δεν γίνεται) συνήθως στην Ελλάδα, η εταιρεία κλήθηκε να απαντήσει και απέδειξε ότι, αν η επεξεργασία ήταν αυτοματοποιημένη, οι εκπομπές CO2 θα ήταν πολύ μεγαλύτερες!

Παράδοξο 2: Διαβάζω στον Χ. Μιχαηλίδη στην «Ελευθεροτυπία» ότι 150 επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης συνεργάστηκαν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ με το ΕΘΙΑΓΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση μελέτης 2.500 σελίδων σχετικά με την αποκατάσταση των καμένων δασών. Ομόφωνα κατέληξαν πως είναι καλύτερα να αφήσουμε τη φύση στην ησυχία της, κι αυτή θα φροντίσει για την αναγέννησή τους. Το περίεργο; Η μελέτη κόστισε 600.000 ευρώ, δωρεά του Ιδρύματος Λάτση και Eurobank! Ερώτηση που δεν περιμένει απάντηση: τι πληρώθηκε με τόσα λεφτά;

Αισιόδοξο χωρίς αρίθμηση: Ο Δήμος του Ρότερνταμ θα μοιράσει 600.000 λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης στα περίπου 300.000 νοικοκυριά. Δαπανώντας μόλις 4.000.000 ευρώ, θα έχει κέρδος 26.000.000 σε έξι χρόνια από εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η ατμόσφαιρα θα γλιτώσει από 75.000 τόνους ρύπων! Το κέρδος αυτό ο Δήμος δεσμεύτηκε να το επενδύσει σε προγράμματα για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων! Παρακαλώ πολύ να μην γίνουν συγκρίσεις με τους ημεδαπούς δήμους. Θα αδικηθεί ο Δήμος του Ρότερνταμ!


Υ.Γ.: Στον πεζόδρομο της Κοραή την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου θα γίνει ολοήμερο μπαζάρ βιβλίων, διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για τις ανάγκες των κατοίκων της Chiapas στο Μεξικό (για περισσότερες πληροφορίες εδώ).

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παράδοξο 1:
Δεν κατάλαβα,είναι όντως λιγότερη η μόλυνση του περιβάλλοντος με αυτή τη διαδικασία,που σε ζαλίζει και μόνο που την ακούς;
Παράδοξο στ' αλήθεια.
Παραδοξο 2:
Αυτό δεν είναι καθόλου παράδοξο,αντίθετα είναι εντελώς φυσιολογικό.
Είναι τόσο δωρεάν,όσο και οι δωρεάν συναυλίες που πραγματοποιεί ο αγαπητός Γιώργος Νταλάρας...
Παράδοξο 3:
Ε,αυτό κι αν είναι παράδοξο.
Μα υπάρχουν και τέτοιες Δημοτικές αρχές;
Δυσκολεύομαι να το πιστέψω.
Άντε,μακάρι να το δουν και οι δικοί μας Δημοτικοί άρχοντες και ανάλογα να παραδειγματιστούν...

Λωτοφάγος είπε...

Φίλε synea, το είδα στις ειδήσεις του ΒΒC. Ο δημοσιογράφος δεν ανέφερε αν οι οικολόγοι έμειναν ευχαριστημένοι από τις εξηγήσεις. Πάντως, η εταιρεία "μπήκε στον κόπο" να απαντήσει, κάτι που φυσικά δεν γίνεται εδώ γιατί οι Έλληνες είναι υπήκοοι και όχι πολίτες!
Δεν είναι δωρεάν οι συναυλίες του Νταλάρα;
Ναι, υπάρχουν τέτοιες δημοτικές αρχές, διότι εκεί οι πολίτες έχουν και άποψη και απαιτήσεις για ποιότητα ζωής! Οι δικές μας αρχές περιορίζονται στο να στολίζουν τους βρόμικους δρόμους ή να στήνουν δέντρα και κακόγουστες φάτνες, από τις οποίες πλουτίζουν οι εισαγωγείς!

Μετεωρίτης είπε...

Kρατάω την είδηση για το ΜΠΑΖΑΡ
γιατί για τα άλλα που αναφέρεις...

Άστα να πάνε!!

Ας ελπίσουμε κάποια παθήματα να γίνουν μαθήματα και ο νέος χρόνος να μας βάλει λίγο μυαλό...!

Ανώνυμος είπε...

Οι συναυλίες του Νταλάρα είναι δωρεάν λωτοφάγε.
Απλά,γίνεται μια παρακράτηση για ¨τα εξοδα της ορχήστρας,των σκηνικών,του φωτισμού,των μικροφωνικών εγκαταστάσεων,της σκηνοθεσίας,της διαφήμισης,του ενοικίου του χώρου που γίνεται η συναυλία,της καθαρίστριας...¨,τα υπόλοιπα έσοδα,αφού αφαιρεθούν οι φόροι,πηγαιννουν για το σκοπό που διοργανώθηκε η συναυλία!..
Αν στ' αλήθεια δεν το ήξερες,χαίρομαι που ενημέρωσα εσένα και όσους από τους επισκέπτες σου δεν το γνώριζαν.

Locus Publicus είπε...

Παράδοξο 1 - Λογικό, που να καθαριστούν τόσες γαρίδες στη Βρετανία! Αλλά η διαδρομή είναι φανταστική!

Παράδοξο 2 - 2.500 σελίδες! Τί στα κομμάτια γράψανε; Μάλλον ελαφρώσανε τον κ.Λάτση απο τα λεφτά του! Πολύ θα ήθελα να δώ το τελικό αποτέλεσμα. Η ατομική θεωρία γράφτηκε σε ένα paper 20 σελίδων, το Αμερικανικό Σύνταγμα σε 40 σελίδες.

Τους Ολλανδούς τους σεβομαι, σαν κοινωνία και σύστημα. Για τους λαμπτήρες δεν έχω γνώμη, αλλά την εποχή που έζησα εκεί, είδα άλλα τρελλά πράγματα, όπως χρήματα στους μετανάστες για δύο χρόνια εκπαίδευσης, σε τέχνες και γλώσσα, ώστε να αφομοιωθούν γρήγορα στην κοινωνία και να κοστίσουν λιγότερα στο σύστημα. Αν και αυτό δούλεψε βέβαια, είναι συζητήσιμο.

Καλή επιτυχία με την προσπάθεια βοηθείας των Chiapas.

Καλά Χριστούγεννα & Καλή Χρονιά και απο δώ παιδιά! Με υγεία, πρόοδο και δημιουργία!

Roadartist είπε...

Καλησπέρα!! τα ειπανε ολα οι παραπανω.. Μονο να προσθεσω ενα ευχαριστω για την πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία για το παζάρι στη κοραη ευχαριστω πολυ Λωτοφάγε! Καλες γιορτές να εχεις :)

Βάσσια είπε...

Άραγε, που εντοπίζεται η διαφορά αλλοδαπής και ημεδαπής πολιτικής σκέψης;
Στους κατέχοντες ή στους υφιστάμενους;
Ή και στους δύο μας;

Unknown είπε...

Παράδοξο 1.
Πιθανόν να είναι και έτσι όπως λέει η εταιρεία ...
Όλοι λέμε πχ ότι αντί να χρησιμοποιούμε πλαστικές συσκευασίες στα μπουκάλια νερού που καταναλώνουμε χρησιμοποιούμε γιάλινα θα υπάρξει μεγαλίτερη οικονομία στους πόρους της φύσεως.
Δεν το γνωρίζω.
Σκέπτομαι όμως ότι τα καύσιμα που θα καταναλωθούν στην συλλογή των γυάλινων μπουκαλιών για την επιστροφή τους από τον τελικό χρήστη στον παραγωγό, το νερό που θα ξοδευτεί για τον καθαρισμό τους κλπ μήπως και οικολογικώς είναι μεγαλύτερο το συμφέρον στην διατήρηση της σημερινής κατάστασης. Υπό τον όρο βεβαίως της ανακυκλώσεως των πλαστικών μπουκαλιών και όχι της ανελέγκτου απορρίψεώς τους στο περιβάλλον..

Λωτοφάγος είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Συγγνώμη για την αργοπορία, αλλά το conn-ex τώρα τελευταία παίζει με τα νεύρα μου: σχεδόν κάθε Παρασκευή βράδυ μένω χωρίς δίκτυο, άρα και το Σάββατο που δεν δουλεύουν! Μόλις επανασυνδέθηκα. Συμβαίνει και σε σας ή είναι μόνο δική μου η γκαντεμιά;

@ Θα αργήσουμε πολύ να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, Μετεωρίτη -αν φτάσουμε προτού καταστραφεί ο πλανήτης δηλαδή!

@ Α, αυτό εννοείς, Synea! Ναι, το ήξερα, το έίχε εξηγήσει ο ίδιος παλιά: μόνο ο ίδιος συμμετείχε δωρεάν. Οι υπόλοιποι πρέπει και να ζήσουν! Παρεμπιπτόντως, εκείνο που κανείς δεν μας έχει ώς τώρα εξηγήσει είναι γιατί τα εισιτήρια για θεάματα που έρχονται από άλλες χώρες είναι τόσο ακριβά εδώ!

@ Αγαπητέ locuspublicus, η μελέτη κατέληξε στην απλούστατη προτροπή: Αφήστε τη φύση ήσυχη να αυτοθεραπευθεί!!
Μακάρι κι οι δικές μας κυβερνήσεις να δοκίμαζαν κάποια προγράμματα βοήθειας, κι ας αποτύγχαναν. Ελάχιστοι θα τις κατηγορούσαν τότε! Αντίθετα, δεν κάνουν απολύτως τίποτε και αφήνουν το φασισμό να σηκώνει το αποκρουστικό του κεφάλι! Το χειρότερο δε όλων είναι η κατάσταση των μεταναστών δεύτερης γενιάς, που μορφώνονται μεν αλλά δεν έχουν υπηκοότητα! Είναι εγκληματικό να αρνιόμαστε δικαιώματα σε αυτά τα παιδιά που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα! Όμως κανένας από τους εκάστοτε κυβερνώντες δεν νοιάζεται!
Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου και ανταποδίδουμε.

@ Σ'ευχαριστώ πολύ, θroadartist. Εύχομαι και σε ένα καλή επιτυχία στα όνειρά σου, υγεία και δημιουργικότητα. Να ονειρεύεσαι και να βάζεις στόχους. Πάντα! Όπως λέει και το σύνθημα, "τα όνειρά σας ας γίνουν οι εφιάλτες τους"!

@ vassia, και στους δυο μας, και στην Τουρκοκρατία και στον Εμφύλιο και στη Δικτατορία και στην
20ετία του ΠΑΣΟΚ! Δυστυχώς όλα αυτά μας διαμόρφωσαν και γι'αυτό κάνουμε τέτοιες ολέθριες επιλογές! Κάτι αλλάζει όμως,κι αυτό οφείλεται στη γενιά της roadartist.

κ.Βαρδάκα, η καλύτερη λύση είναι να είμαστε φειδωλοί και στα υλικά συσκευασίας και στην κατανάλωση. Γιατί και στην ανακύκλωση πλαστικού χρησιμοποιείται ενέργεια και νερό. Άσε που τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις χωματερές ό,τι και να κάνεις και όσα πρόστιμα κι αν ρίξεις. Όπως και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.
Στο Λονδίνο, π.χ., δίνουν για ανακύκλωση σε 3 ξεχωριστούςκάδους: α)τα οργανικά υλικά (κλαδιά, φύλλα, λαχανικά), β)τα πλαστικά,τα μεταλικά και τα χαρτιά και γ) τα υπόλοιπα σκουπίδια. Τα γυαλιά τα ρίχνουν σε μεγάλο κάδο εκτός σπιτιού. Επειδή, λοιπόν, κάποιοι βαριόύνται να βγαίνουν, τυλίγουν τα μπουκάλια σε σακουλάκια για να μην κάνουν θόρυβο και φάνε πρόστιμο, και τα ρίχνουν στα κοινά απορρίμματα!

vasikos metoxos είπε...

Τα "παράδοξα" φίλε Λωτοφάγε πάνε αγκαλιά με το κέρδος. Οι ευεργέτες, δωρητές κλπ μόνο όφελος έχουν από την διαδικασία. Σιγά μην τους πήρε ο πόνος για την τέχνη και το περιβάλλον. Όσο για το δήμο του Ρότερνταμ σιγά τώρα. Ο αγαπητός σου νομάρχης θα μοιράσει γλυκά από το ζαχαροπλαστείο της γυναίκας του χρεώνοντας την νομαρχία για τα χρόνια πολλά. Αυτό είναι τοπική αυτοδιοίκηση.
Χρόνια Πολλά φίλε μου και καλά.

Βάσσια είπε...

Λωτοφάγε (εκτός από το connex, που σπάει τα νεύρα κι άλλων)και την γενιά της road, επέτρεψέ μου να θεωρώ ότι κι η δική μας "καμμένη" γενιά, καλά στάθηκε.
Κατάπιαμε πολλά αλλά χωνέψαμε ακόμα λιγότερα.
Κάτι είναι κι αυτό.
:-)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Εγώ να πώ ...
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ
φίλε και με υγεία..εύχομαι

Λωτοφάγος είπε...

Σπίθα, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και ανταποδίδω θερμά!

Vassia, μακάρι να είναι έτσι όπως τα λες, αν και βλέπω πολλή μιζέρια και βλακεία στις παλαιότερες γενιές!

Ωστε έτσι ο Πανίκας, Βασικέ! Μην ανησυχείς, κι ο δικός μας δήμαρχος στο Ν.Ηράκλειο μία από τα ίδια είναι: λεφτά για πεζοδρόμια δεν δίνει, αλλά μας στόλισε πολυτελώς και φωτεινώς, για να μην βλέπουμε τη βρόμα και την ασχήμια των δρόμων! Έστησε και στην πλατεία του σταθμού του τρένου μία κιτσάτη φάτνη από πλαστικό!!! Δεν αποκλείεται να έχει κανα μπατζανάκη που πουλάει στολίδια.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Χρόνια πολλά κι από μένα.
Όσοι από μας έχουν περάσει από θετικές επιστήμες στην Ελλάδα ξέρουν πολύ καλά πως γίνονται αυτές οι έρευνες. Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ σαν τις "αντικειμενικές" εταιρείες δημοσκοπήσεων: Όποιος τις παραγγέλνει (και πληρώνει) παίρνει και το αποτέλεσμα που θέλει. Υποπτεύομαι πως το ίδιο συμβαίνει και στην Ολλανδία και αλλού.

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία για τους Τσιάπας. Στα μπαρ του Σαν Κριστόμπαλ ντε λα Κάζας, της πρωτεύουσας της επαρχίας, ξέρεις μοιράζουν φυλλάδια υπερ του Subcommandante, αλλά πέραν των ορίων τηε επαρχίας οι υπόλοιποι Μεξικάνοι αδιαφορούν προκλητικά.

Ευτυχισμένο 2008!

Λωτοφάγος είπε...

Χρόνια πολλά, παράξενε ελκυστή. Ωστε έτσι γίνονται; Το είχα ψυλλιαστεί. Είναι σαν εκείνους τους πουλημένους επιστήμονες που ερευνούν για να "αποδείξουν" ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες! Στην Ελλάδα έχουμε όλοι γίνει εξαιρετικά καχύποπτοι! Τα εγγλεζάκια συνήθως πιστεύουν ό,τι τους σερβίρουν, αν και μετά το χουνέρι που έπαθαν με την απώλεια των προσωπικών δεδομένων των παιδιών τους, η δημοτικότητα του Μπράουν εκτελεί ελεύθερη πτώση και επιταχυνόμενη!

Και στην Κίνα, οι ανώτερες τάξεις αγνοούν τη δυστυχία και την εκμετάλλευση των λιγότερο ευνοημένων συμπατριωτών τους. Περιμένεις από μπουκωμένο να καταλάβει τον νηστικό;

mtryfo είπε...

Καλή χρονιά, υγεία, λιγότερη δυστυχία στον κόσμο (όσο γίνεται!)

tzonakos είπε...

Καταπληκτικά θέματα, όλα.
Μακάρι να τα δει όλος ο κόσμος εδω και να γίνει κάτι σε σωστές κατευθύνσεις.
Απο τους Δήμους δεν περιμένω και πολλά, απο τους δημότες αν ενεργοποιηθούν, μπορεί.
Καλως σε βρήκα.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενημερωτικό το σποτ σου. Το πρώτο παράδοξο ειδικά δεν μπορούσα να το φανταστώ.
Όσο για το δεύτερο δεν το ήξερα αλλά μπορούσα να το φανταστώ, αφού στην Ελλάδα ζούμε! Εδώ πήγαν κοτζάμ Αρχιεπίσκοπο στην Αμερική για εγχείρηση που δεν θα έκαναν!!
Τέλος για το τρίτο παράδοξο έχω να πω ότι στα σοβαρά κράτη τα προγράμματα είναι μακροπρόθεσμα και υλοποιούνται ανεξαρτήτως ποιοι κυβερνούν, και όχι προγράμματα που εκπονούνται και καταργούνται ευκαιριακά, με την αλλαγή όχι κάθε κυβέρνησης αλλά κάθε υπουργού της ίδιας κυβέρνησης!! Στην Αυστραλία που βρέθηκα πριν δύο χρόνια στο σπίτι μιας αγαπημένης μου θείας, στους κήπους των σπιτιών τους, (όλα τα σπίτια έχουν κήπους) έχουν τρεις κάδους σκουπιδιών για ανακυκλώσιμα υλικά και για σκουπίδια οργανικά και ανόργανα.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας!!!
Καλή χρονιά!!

bidibis είπε...

Δεν πειράζει. Αν συγκλίνουν οι οικονομίες όλων των χωρών του πλανήτη θα εκλίψουν τέτοια φαινόμενα.

Αλλά θα με πεις με τα "αν" δουλειά δε γίνεται

Univers είπε...

Κάποια μέρα θα γράψω ένα post για την ανακύκλωση εν Ελλάδι. Όλα τα προς ανακύκλωσιν υλικά σε ένα κάδο και μετά (υποψιάζομαι) στρατιά υπαλλήλων για την διαλογή!!!

(Και στο Παρίσι υπήρχαν τρεις κάδοι για τα προς ανακύκλωση απορρίματα - και όχι ένας όπως εδώ - και κάθε μπλοκ διαμερισμάτων είχε την δική του τριάδα).

Υποψιάζομαι ότι εδώ κάναμε ό,τι κάναμε για να είμαστε εντάξει, επιφανειακά, με κάποιες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λωτοφάγος είπε...

mtryfo, tzonakos, marianaonice και bidibis (aka g.a.n.g)καλώς ήρθατε!

mtryfo, ευχαριστώ πολύ. Σου έγραψα τις ευχές μου στο μπλογκ σου.

marianaonice, μην ξεχνάς πως αλλάζουμε "εθνική" πολιτική κάθε φορά που αλλάζουμε υπουργό, στην ανακύκλωση θα σκαλώσουμε;

bidibis (aka g.a.n.g), μακάρι να συνεννοηθούν κάποτε όλες οι χώρες για το καλό του πλανήτη!

tzonakos και univers, πιέζοντας καταφέραμε να επεκταθεί η ανακύκλωση σε πολλούς δήμους. Το πρόβλημα είναι πού πάνε μετά την αποκομιδή τους. Ακούω διάφορα, από τους δήμους με διαβεβαίωσαν ότι γίνεται διαλογή και ανακυκλώνονται. Δεν ξέρω τι να πιστέψω.