Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Έχε το νου σου στο νερό.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα για το Νερό. Ένα αγαθό που θεωρούμε δεδομένο και αμελητέο. Μέχρι να μας λείψει. Ή να μολυνθεί τόσο, ώστε να μην πίνεται.
Το ξοδεύουμε αστόχαστα και αδιαφορούμε για τις διαρροές στο δίκτυο, στο δρόμο, στο σπίτι μας.

Οι υποψιασμένοι, όμως, ανατριχιάζουμε στη σκέψη πως ίσως κάποτε να το στερηθούμε. Όπως οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι δικαιούνται μόλις το 1/5 της αναγκαίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ποσότητας, επειδή η ισραηλινή εταιρεία MEKOROT έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση των υδάτων. Η MEKOROT ενέχεται σε πολλές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, σε όλο τον κόσμο. Κάτι που, δυστυχώς, δεν εμπόδισε την Κύπρο, την Αργεντινή, την Ιταλία ή την Πορτογαλία να υπογράψουν μαζί της συμβόλαια. Η ολλανδική εταιρεία Vitens, αντίθετα, διέκοψε ένα συμβόλαιο με αυτήν, μόλις έμαθε για τη δράση της.

Τα ίδια και χειρότερα κάνει η έτερη διεκδικήτρια της ΕΥΑΘ, η γαλλική SUEZ, την οποία έδιωξε με τις κλωτσιές ο Δήμος του Παρισιού και έδωσε το νερό σε δημοτική επιχείρηση. Χωρίς να χρειαστούν κινητοποιήσεις.

Έχω γράψει κι άλλες φορές για αυτό, όπως και σας έχω παροτρύνει να υπογράψετε, για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό μας (http://sostetonero.blogspot.gr/). Στη Θεσσαλονίκη, η κινητοποίηση των πολιτών έφερε αποτέλεσμα: στις 18 Μαΐου, οι κάτοικοι θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ δημόσιου αγαθού και ιδιωτικού μονοπωλίου.

Στη χθεσινή Εφημερίδα των Συντακτών υπάρχει ένα θαυμάσιο άρθρο, για τα έργα και τις ημέρες των δύο διαβόητων εταιρειών.
Αναζητήστε την ταινία "Ακόμα κι η βροχή" και δείτε στην ιστοσελίδα του Εξάντα το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Πωλείται Ζωή"

Το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο. Έστω κι αν οι συνεχείς εκποιήσεις της λαϊκής κληρονομιάς και περιουσίας μάς έχουν μετατρέψει σε παθητικούς θεατές, η ποιότητα και ποσότητα του νερού δεν είναι περιουσιακό στοιχείο. Είναι επιβίωση. Και οφείλουμε να επαγρυπνούμε.

2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Και πάνω στα στοιχειώδη της επιβίωσής μας κερδοσκοπούν, ελέγχουν, κατευθύνουν. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας πάρουν το νερό, Ευρυτάνα.
Από την άλλη, πρέπει και να μάθουμε να το σεβόμαστε.
Καλή Κυριακή