Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Τι είδε ο Λωτοφάγος το 2008 (2)

Φεβρουάριος

Ο μήνας αρχίζει με την απεργία των υπαλλήλων του μετρό και του σιδηροδρόμου, που διαμαρτύρονται για την παράταση κατά 2 ώρες του ωραρίου λειτουργίας τα σαββατοκύριακα. Μετά τη γενική κατακραυγή, όμως, θα υποχωρήσουν. Ο νεαρόκοσμος, κυρίως, αγκαλιάζει με ενθουσιασμό το νέο μέτρο.

Ερασιτεχνικά βίντεο δείχνουν αστυνομικούς να προστατεύουν και να εξοπλίζουν χρυσαυγίτες με στειλιάρια και μαχαίρια, για να χτυπήσουν αντιεξουσιαστές, στην 12η επέτειο της κρίσης των Ιμίων!

Το σκάνδαλο παράνομων μεταμοσχεύσεων οργάνων φτωχών Ινδών σε δυτικούς αποκαλύπτει μια διεθνή βιομηχανία: η Κίνα εξάγει τα όργανα εκτελεσθέντων, Κολομβιανοί αφαιρούν τους πνεύμονες από μαχαιρωμένους στο δρόμο, ενώ στη Γουατεμάλα το επάγγελμα του νεκροθάφτη είναι πολύ προσοδοφόρο διότι έχει πρόσβαση σε όργανα ετοιμοθάνατων! Και φυσικά, στη Βραζιλία, την Ινδία και την Αίγυπτο, απελπισμένοι οικογενειάρχες πωλούν το μάτι ή το νεφρό τους για 1.000 δολάρια!

Η αναδάσωση της καμένης Πάρνηθας σκοντάφτει στις αντιρρήσεις των πέριξ δήμων και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής που προσφεύγουν στο ΣτΕ, όπου επίσης προσφεύγουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι και η οργάνωση ΟΙΚΟ-ΛΟΓΟΣ, για να υπερασπιστούν το βουνό. Ευτυχώς, αλλού οι κάτοικοι έχουν κάποια οικολογική ευαισθησία: η είδηση ότι η ΑΓΕΤ Ηρακλής θα χρησιμοποιήσει ως καύσιμο το RDF, που κατασκευάζει από πεπιεσμένα υλικά το πανάκριβο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης στα Λιόσια, αναστατώνει τους Αλιβεριώτες.

Μετά τη συμφωνία εξαγοράς της σερβικής ΝΙΣ από την Γκάζπρομ, ο Πούτιν προσφέρει την εύνοιά του στον φιλοδυτικό Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος κερδίζει τελικά τις εκλογές στη Σερβία. Η Ε.Ε. απαιτεί από τους Σέρβους να συμφωνήσουν στην απόσχιση του Κοσόβου, με αντάλλαγμα μια συμφωνία σύνδεσης μαζί της. Εκείνοι αρνούνται, και η αίτηση ένταξης μπαίνει στον πάγο. Οι ΗΠΑ σπεύδουν να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, και το Βελιγράδι συγκλονίζεται από διαδηλώσεις. Στην ειρηνική πορεία των Σέρβων της Αθήνας, χρυσαυγίτες επιχειρούν να στρέψουν τα συνθήματα κατά των Αλβανών, αλλά εξαναγκάζονται από τους διαδηλωτές να φύγουν.

Ο Ιερώνυμος Θηβών, με σπουδές Αρχαιολογίας και μαθητεία κοντά στον θρυλικό Αναστάσιο Ορλάνδο, εκλέγεται νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Ο Αλέξης Τσίπρας, με σπουδές πολιτικού μηχανικού και μαθητεία κοντά στον Αλέκο Αλαβάνο, εκλέγεται νέος πρόεδρος του Συνασπισμού με το πρωτοφανές ποσοστό 70,4%!

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, γενικός γραμματέας του sui generis κομουνιστικού ΑΚΕΛ, εκλέγεται πρόεδρος της Κύπρου. Στον αντίποδα, ο Φιδέλ Κάστρο παραιτείται.

Δέκα μήνες μετά το ναυάγιο, η κυβέρνηση ζητάει από την ιδιοκτήτρια εταιρεία να ανελκύσει το Sea Diamond! Δύο μήνες αργότερα (βλ. ανάρτηση 8.4.08) θα ξυπνήσουν και οι κάτοικοι της Σαντορίνης, οι οποίοι βλέπουν τη ρύπανση να απειλεί το νησί τους. Η εταιρεία όμως Θα αρνηθεί, ισχυριζόμενη ότι οι ναυτικοί χάρτες δεν δείχνουν τον ύφαλο!

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ επιτρέπει την πώληση και κατανάλωση τροφίμων από κλωνοποιημένα βοοειδή!

Την 29η Φεβρουαρίου επιλέγει το Ισραήλ για να βομβαρδίσει τη Γάζα, σκοτώνοντας 70 αμάχους!

Μάρτιος

Η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία αυτοανακηρύσσονται ανεξάρτητες και ζητούν από τη Γεωργία να τις αναγνωρίσει. Αν και η Μόσχα τις υποστηρίζει, δεν αναγνωρίζει ούτε αυτές ούτε το Κόσοβο! Ενώ ήδη από τον Νοέμβριο του 2007, ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι τις απειλούσε με εισβολή!

Στη Δανία, μαθητές και φοιτητές διαμαρτύρονται μαζικά για την περικοπή 65 εκατομμυρίων ευρώ στην εκπαίδευση. Θορυβημένη η κυβέρνηση, ανακοινώνει ότι θα περικόψει μόνο τα μισά. Στα καθ’ ημάς, απεργούν ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στους δήμους. Ευτυχώς, διότι με τις συχνές διακοπές ρεύματος δεν βλέπουμε τα βουνά των σκουπιδιών στους δρόμους! Κάποιοι δήμοι κατηγορούνται ότι απαλλάσσονται από τα απορρίμματα, πετώντας τα σε νταμάρια. Τελικά, οι άνθρωποι που μας ξεβρομίζουν υπάγονται στα «βαρέα και ανθυγιεινά»!

Ο Έλιοτ Σπίτσερ, πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, εκλέκτορας της Χίλαρι Κλίντον και γνωστός ως ο « σερίφης της ηθικής» που πολεμούσε την πορνεία, κατηγορείται ότι ξόδεψε 80.000 ευρώ για υπηρεσίες νεαρής πόρνης! Παραιτείται ζητώντας συγγνώμη.

Το πετρέλαιο φτάνει τα 111 δολάρια το βαρέλι.

Ο διάσημος ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο θα σχεδιάσει τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, αλλά και την Εθνική Λυρική Σκηνή στο χώρο του Ιππόδρομου στο Φάληρο.

Η συζήτηση περί συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης σκοντάφτει στο αίτημα των ομοφυλόφιλων να τους επιτραπεί ο πολιτικός γάμος. Την επιλογή κάποιων ανθρώπων «να ρυθμίσουν με δικό τους τρόπο τη ζωή τους δεν μπορεί να την ελέγξει η Εκκλησία με αναγκαστικά-αστυνομικά μέτρα», δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ενώ αργότερα συμπληρώνει ότι «η Εκκλησία δεν είναι ηθικοπλαστικό σχολείο»!

Αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης τρομοκρατούν τους νέους εργαζόμενους. «Απασφαλίσαμε τη βόμβα του ασφαλιστικού», επαίρεται η Φάνη Παλλη-Πετραλιά στον Κάρολο Παπούλια, ξεχνώντας ότι ο Πρόεδρος έχει ήδη πάρει θέση ευχόμενος επιτυχία στην απεργία της ΓΣΕΕ! Ο Α. Τσίπρας του ζητάει να μην υπογράψει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Φαρμακευτικές εταιρείες πουλάνε τα προϊόντα τους σε δικές τους εταιρείες στην Κύπρο και μετά τα ξαναγοράζουν με υπερκέρδος! Έτσι, φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος τύπος βηματοδότη να πωλείται στη Γερμανία 550 ευρώ, στη Κύπρο 620 και στην Ελλάδα 3.600!

Αγοραπωλησίες: Η MIG πουλάει το 20% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει στην Deutsche Telekom.

Οι κάτοικοι στο Μαντούδι και την Καστοριά αντιδρούν στα εργοστάσια λιθάνθρακα. Τους επόμενους μήνες θα καταφέρουν να ματαιώσουν ή να αναβάλουν τα σχέδια της ΔΕΗ.

Ταραχές στο Θιβέτ, με αφορμή τα 49 χρόνια της κινεζικής κατοχής. Δύο μοναχούς σκοτώνει η αστυνομία! Κατά την τελετή της αφής της φλόγας στην Ολυμπία, ζεύγος Θιβετιανών που επιχείρησε να ανοιίξει πανό μεταφέρεται «σηκωτό», ενώ λεωφορείο με συμβασιούχους του ΥΠΠΟ κυριολεκτικά απάγεται!

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα μειώνει τα επιτόκια, αλλά η 5η σε μέγεθος επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ πωλείται όσο όσο για να γλιτώσει το κανόνι! Τα νέφη μαζεύονται

2 σχόλια:

sergios είπε...

Εξαιρετική δουλειά! Θαυμάζω την υπομονή σου να συγκεντρώσεις τόσες πληροφορίες και το ακόμα πιο δύσκολο, να τις συνοψίσεις στον περιορισμένο χώρο μιας ανάρτησης! Να είσαι καλά που τονώνεις τη μνήμη μας γιατί χωρίς μνήμη η οργή είναι μάταιη. Εύχομαι καλή συνέχεια...

Λωτοφάγος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Σέργιε. Πράγματι, το δυσκολότερο είναι να μην τρομάξεις τον αναγνώστη σου με τα "σεντόνια"! Το 2008 ήταν γεμάτο γεγονότα! Ελπίζω να τα καταφέρνω ώς ένα βαθμό...